Setari Cookie-uri

Vaccinarea antigripala - mituri si adevaruri

Doctor Daniela Stefanescu, medic primar medicina de familie si vicepresedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti ne avertizeaza: „Gripa este o afectiune virala extrem de contagioasa, care se transmite cu usurinta de la o persoana la alta, mai ales in familie si in randul colectivitatilor, asa cum sunt scolile, gradinitele sau centrele de afaceri.

Mit: Doar persoanele cu imunitate slaba trebuie sa se vaccineze antigripal

Realitate: Gripa afecteaza intreaga populatie, indiferent de varsta si de starea de sanatate, de aceea oricare persoana sanatoasa poate sa se vaccineze antigripal. Vaccinarea este importanta mai ales pentru ca, odata infectata, o persoana transmite virusul si celorlalti cu care intra in contact. Vaccinarea trebuie sa se faca cu prioritate mai ales categoriilor de populatie la risc: copiii intre 6 luni si 18 ani; femeile insarcinate; persoanele trecute de 50 de ani; persoanele cu afectiuni cronice; persoanele care lucreaza in spitale sau au grija de cei cu risc de contaminare ridicat (copii mici, femei gravide, batrani).

Mit: Vaccinul antigripal nu poate fi administrat femeilor gravide sau celor care alapteaza

Realitate: Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda incepand cu 2012 vaccinarea femeilor insarcinate. Vaccinarea antigripala este recomandata femeilor gravide care in sezonul de gripa au peste 14 saptamani de sarcina. Vaccinarea nu se efectueaza insa in cursul primului trimestru de sarcina. Vaccinul antigripal nu este contraindicat pentru mamele care alapteaza. Mai mult, anticorpii produsi de mama ca raspuns la administrarea vaccinului creeaza o protectie suplimentara pentru copil.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 Februarie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.