Setari Cookie-uri

Pacientii propun prima Strategie nationala pentru combaterea hepatitei C

Carta Alba a Hepatitei C in Romania este un pas concret din planul de actiune pentru solutionarea problemei hepatitei C in Romania, pe care specialistii in sanatate si reprezentantii asociatiilor de pacienti au decis sa il implementeze la finalul anului trecut.

Comunicat de presa

hepatita c Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) si Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor (ANPP), cu sprijinul ELPA (European Liver Patient Association), au lansat “Carta Alba a Hepatitei C in Romania – Probleme, provocari si raspunsuri 2013-2018”. Acesta este primul document prin care societatea civila propune o politica publica privind combaterea hepatitei C in Romania.

„Din ce in ce mai multe asociatii isi asuma cu multa responsabilitate rolul pe care eu am incercat sa il promovez si in mandatul precedent, si anume sa colaboreze cu autoritatile pentru a lua o decizie. Am hotarat la nivelul conducerii Ministerului Sanatatii sa consolidam prin protocoale o relatie institutionala intre autoritate si asociatiile de pacienti, pentru a duce mesajul mai departe catre cetateni. Romania are o problema cu hepatita C, cum are si cu multe altele. Constientizand ca aceasta exista, impreuna putem gasi solutia. Intalnirea de astazi este un pas in identificarea prioritatilor pentru a veni in sprijinul pacientilor”, a declarat Eugen Nicolaescu, Ministrul Sanatatii.

Citește și:

Carta Alba a Hepatitei C in Romania este un pas concret din planul de actiune pentru solutionarea problemei hepatitei C in Romania, pe care specialistii in sanatate si reprezentantii asociatiilor de pacienti au decis sa il implementeze la finalul anului trecut.

„Consideram ca acest document, care lupta impotriva hepatitei C, este un inceput pentru elaborarea unei strategii care sa cuprinda toate formele de hepatita, inclusiv pentru hepatita B şi co-infecţia B cu D. Avand in vedere prevalenţa medie din ţara noastra, promovam accesul la cele mai noi terapii. In final, medicul trebuie sa aiba posibilitatea de a alege liber şi de a oferi pacienţilor cele mai bune soluţii terapeutice”, mentioneaza Marinela Debu, Presedinte APAH.

Cu privire la pozitia Romaniei pe harta Hepatitei C, conf. dr. Liana Gheorghe, medic primar gastroenterolog la Institutul Clinic Fundeni a afirmat:

Citește și:

„Romania este tara cu cea mai mare prevalenta europeana in ceea ce priveste hepatita C. Am tratat un numar redus de pacienti, ceea ce inseamna ca avem un bazin mare de pacienti inca infectati cronic. Este o boala vindecabila daca este depistata intr-un stadiu timpuriu de hepatita cronica. Şi chiar daca investitia intr-un tratament antiviral modern poate ajunge pana la 30.000 de euro, nu se compara cu acele costuri cumulative ale bolii lasate netrata – care ajunge la ciroza, complicatii sau transplant, ceea ce inseamna costuri de sute de ori mai mari”.

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
1 Aprilie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.