Setari Cookie-uri

Pacientii propun prima Strategie nationala pentru combaterea hepatitei C

Carta Alba a Hepatitei C in Romania este un pas concret din planul de actiune pentru solutionarea problemei hepatitei C in Romania, pe care specialistii in sanatate si reprezentantii asociatiilor de pacienti au decis sa il implementeze la finalul anului trecut.

In anul 2012, ELPA a lansat Indexul European al Hepatitei. Acesta este un instrument de monitorizare si evaluare a politicilor de combatere a hepatitelor B si C in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene si in Croatia, Norvegia si Elvetia. In clasamentul european, Romania ocupa locul 25. Specialistii europeni amintesc o parte dintre aceste politici ca avand relevanta si pentru tara noastra.

„Am identificat foarte multe practici bune la nivel european care ar putea imbunatatii intr-un mod semnificativ viata pacientilor cu hepatita C si care in acelasi timp ar economisi resurse financiare. De aceea, noi incurajam toate tarile sa dezvolte o strategie proprie pentru hepatita C - care sa tina cont de nevoile locale. Suntem convinsi ca Romania va fi un exemplu pentru multe tari daca isi dezvolta propria strategie de lupta impotriva hepatitei C”, a declarat Stanimir Hasurdjiev, Director Executiv ELPA.

Citește și:

In ultimii 10 ani, au beneficiat de diverse scheme de tratament antiviral aproximativ 40.000 de bolnavi in Romania. Datorita aderentei superioare la tratament a pacientilor romani, aproximativ o jumatate dintre cei tratati a obtinut raspuns virusologic sustinut (RVS). Restul - nerespondenti sau recazuti - continua sa se confrunte cu hepatita C in asteptarea unor terapii mai eficace.

„Pentru noi, introducerea noilor molecule in listele de tratament este o prioritate majora pentru a putea salva vietilor unor oameni care nu au nicio alta sansa. Nu putem privi nepasatori cum acesti oameni isi pierd vietile. Odata ce exista solutie, nu vad motivul pentru care sa nu introducem tripla terapie de care beneficiaza pacienti din multe tari ale UE. Carta Alba a Hepatitei C in Romania ofera informatii suficiente pentru o analiza eficienta – cost a acestor tratamente noi si pentru o analiza economica legata de aplicarea terapiei triple”, a punctat Vasile Barbu, presedinte ANPP.

Citește și:

ComunicateMedicale.ro

Vizionare placuta


Kudika
1 Aprilie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.