Setari Cookie-uri

Planul strategic de actiune impotriva hepatitelor in Romania

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) impreuna cu Asociatia Europeana a Pacientilor cu Boli de Ficat (ELPA) a lansat un „Plan strategic de actiune impotriva hepatitelor in Romania”.

hepatita tratament

„Lupta cu hepatita era facuta pana acum prin medicii implicati in patologiile hepatice și companiile de medicamente care existau in branșa. Acum, exista o forta, poate cea mai motivanta, prin asociatiile pacientilor, care sufera cel mai tare de pe urma acestor boli. Probabil ca putem obtine un suport financiar de la companii farmaceutice. Insa, statul roman trebuie sa-și protejeze cetatenii. Cand vorbim de un un procent de 9-10% de oameni infectati, statul ar trebui sa aiba și o strategie pentru a scadea acest procent. Trebuie sa aloci niște resurse pentru o oarecare prioritate. Din pacate, suntem pe locul intai in Europa ca prevalenta la infectiile hepatice. Cu doua analize (markeri virusali B și C), al caror cost poate fi negociat, la nivel de stat, la 5-6 euro per analiza, se poate depista boala in stadiu incipient. Nu trebuie sa ii descoperi pe toti in primul an, dar trebuie sa pornești acest demers. O buna parte dintre ei nu necesita tratament, ci doar schimbarea ritmului de viata, daca știu ca sunt bolnavi”, a explicat prof. dr. Ioan Sporea, șeful Clinicii de Gastroeterologie și Hepatologie Timișoara.

Citește și:

„Daca cei infectati cu virusuri hepatice ar conștientiza acest fapt, ar avea șanse crescute de vindecare. Altfel, multi vor ajunge in stadii avansate ale bolii, precum ciroza și cancerul hepatic, cand posibilitatile terapeutice sunt mult reduse. Pe de alta parte, putem vorbi și despre cei aproximativ 40.000 de pacienti cu hepatita C, care au facut terapie pana acum. Conform statisticilor, aproape 20.000 s-au vindecat, in timp ce in cazul altor aproximativ 20.000 s-a inregistrat eșec terapeutic și la care boala evolueaza. Dar, la ora actuala, și in cazul acestora din urma putem vorbi de o a doua șansa. Firmele producatoare de medicamente au gasit mijloace cu care aceștia pot fi retratati și obtine rezultate bune. Așadar, și asupra acestui aspect ar trebui actionat, mai ales ca respectivii pacienti ne sunt cunoscuti. Iata inca un segment populational important asupra caruia am putea interveni”, a completat prof. dr. Oliviu Pascu, șeful Comisiei de Gastroenterologie din cadrul Ministerului Sanatatii.

Citește și:

Acest document va fi prezentat de APAH-RO in zilele urmatoare reprezentantilor Ministerului Sanatatii, cu speranta ca va fi gasita deschiderea necesara pentru a pune planul in aplicare.

„Vom propune crearea unui grup de lucru, format din experti, oameni cu implicare, care sa se intalneasca frecvent, pentru implementarea unui sistem de supraveghere. Apoi, trebuie sa existe un registru national pe hepatite, care sa permita imbunatatirea accesului la screening. Acest lucru se poate face și cu ajutorul medicilor de familie, daca vor avea libertatea de a trimite pacientii la testarea gratuita”, a incheiat Marinela Debu, presedintele APAH-RO.

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
28 Iunie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.