Giardioza se numeste boala data de microbul (parazitul) Giardia lamblia, sau mai pe scurt giardia. Acest microb se gaseste peste tot in lume (este ubicuitar) si se localizeaza in intestinul subtire al omului si al altor animale. Giardioza este cea mai raspandita bola parazitara pe glob si apare atat in tarile dezvoltate cat si in tarile sarace.

Cum ne ferim de tulburările digestive în vacanță: recomandări pentru întreaga familie

Contactul cu microbul se realizeaza prin ingestia alimentelor contaminate cu giardia (consumarea de fructe sau legume nespalate, alimente incorect preparate, intr-un mod neigienic sau intr-un loc insalubru, nespalarea pe maini dupa fiecare folosire a toaletei, in special toalete din locuri publice, etc).

Odata ajunsa in stomac, giardia se fixeaza de intestinul subtire si incepe sa se multiplice. Un numar mare de microbi se elimina odata cu scaunul, de aici importanta majora a unui examen coproparazitologic.

Principalele simptome sunt cele gastrointestinale, de la cele mai banale, care sunt usor confundate cu indigestia si greu pot orienta diagnosticul - greata, varsatura, inapetenta, meteorism (balonare), eructatie (ragaituri), flatulenta (vanturi), dureri abdominale difuze, uneori colicative, crampe -, mergand pana la diaree severa, cu scaune apoase, neformate.

Simptomele apar la o saptamana dupa contactul cu microbul, iar diareea, daca apare, este autolimitata, durand maxim 4-5 zile.

In afara organismului microbul nu tolereaza caldura sau lipsa apei, dar poate trai luni de zile in apa rece.

Cea mai frecventa cale de transmitere este cea interumana, prin igiena defectuoasa. Giardioza apare in general in crese, gradinite, centre de ingrijire sau plasament, etc, orice aglomerare umana insotita de conditia unei igiene sanitare precare. Nu este exclusa nici transmiterea alimentara (vezi mai sus) iar transmiterea prin intermediul apei potabile explica epidemiile raspandite la nivelul unui intreg oras (insuficienta clorinare a apei sau contaminarea panzei freatice cu ape menajere).

Cele mai multe cazuri sunt semnalate la copii, cu varste intre 2-5 ani. Peste 80% din adulti au anticorpi anti giardia ceea ce inseamna ca au avut, chiar fara simptome evidente, cel putin odata, o infectie cu giardia. Cu alte cuvinte, infectia odata avuta, confera protectie partiala fata de noi microbi.

Un numar redus de pacienti, deopotriva copii si adulti, manifesta absorbtie deficitara pe durata bolii, iar unii pot dezvolta restant intoleranta la lacotoza.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: