Setari Cookie-uri

Giardia in vacanta

Giardioza se numeste boala data de microbul (parazitul) Giardia lamblia, sau mai pe scurt giardia. Acest microb se gaseste peste tot in lume (este ubicuitar) si se localizeaza in intestinul subtire al omului si al altor animale. Giardioza este cea mai raspandita bola parazitara pe glob si apare atat in tarile dezvoltate cat si in tarile sarace.

Evolutia bolii este diferita: unele infectii pot fi superficiale, si in final se sting de la sine, pot fi tranzitorii, aparand intr-un anumit mediu, la un anumit aliment, la un anumit interval de timp, sau poate ramane o afectiune cronica (simptomele pot persista ani de zile).

Diagnosticul este cel de laborator, prin identificarea giardiei in materiile fecale, dar corelat cu simptomele pacientului. Eliminarea microbilor variaza si poate fi uneori nevoie de examene coproparazitologice repetate. Exista in prezent teste disponibile comercial (enterotest) pentru detectarea parazitilor in scaun, fiind usor de executat.

Tratamentul se instituie numai dupa un cosult medical de specialitate si dupa certitudinea diagnosticului de giardioaza. Medicul prescrie antibiotice eficiente pe giardia (metronidazol sau furazolidon). Ultimul este frecvent utilizat pentru copiii, deoarece este disponibil ca sirop care nu este amar. Unii pacienti cu giardioza prezinta inca simptome dupa disparitia microbilor. Deseori, copiii care frecventeazå cresele infecteaza intreaga familie, fiind necesar tratamentul tuturor membrilor familiei.

Boala poate fi prevenita prin evitarea consumului de alimente si lichide contaminate. Prepararea adecvata a hranei si filtrarea apei care ar putea fi contaminate, previn infectia.

Un articol de Cristian Andrei Bobocea
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 August 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.