Setari Cookie-uri

Hepatita C, preventie si tratament

Hepatita C este o afectiune a ficatului, produsa de virusul hepatic C, care are ca efect distrugerea tesutului hepatic. Boala a fost identificata abia in anul 1991.

Hepatita C este o afectiune a ficatului, produsa de virusul hepatic C, care are ca efect distrugerea tesutului hepatic. Boala a fost identificata abia in anul 1991.

Virusul hepatitei C este un virus cu transmitere sangvina, care supravietuieste in sangele uscat mai mult decat alte virusuri, de exempu HIV, uneori chiar pana la trei luni. Dupa ce intra in circulatia sangvina, virusul C se ataseaza de celulele hepatice, patrunde in interiorul lor si incepe sa se replice. Noile virusuri produse in interiorul celulei hepatice reintra in circulatia sangvina si se ataseaza de alte celule hepatice. Acest proces permite infectiei sa se raspandeasca in ficat. Celulele infectate declanseaza „alarma” eliberand substante denumite „interferoni”. In plus, la suprafata celulei apar markeri de suprafata, recunoscuti de catre „celulele ucigase” ale sistemului imun, care distrug celulele hepatice infectate. Aceasta este faza acuta a inflamatiei. Conform celor mai recente date furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), Romania ocupa locul intai in Europa ca numar total de cazuri de hepatita C inregistrate si locul patru ca rata a mortalitatii cauzate de bolile hepatice. Romania inregistreaza aproape 10% din cele 12 milioane de persoane infectate cu virusul Hepatitei C in intreaga Europa.

In lipsa simptomelor, boala este greu de depistat!

Infectia acuta cu virusul hepatitei C este in 8 din 10 cazuri asimptomatica - persoana respectiva nu are niciun semn sau simptom al bolii. Uneori apar: dureri musculare, dureri de articulatii, greata, stare de oboseala, lipsa poftei de mancare, dureri abdominale, urina inchisa la culoare. Dintre persoanele care se infecteaza, 55-85% dezvolta infectia cronica. Unul din cinci pacienti cu hepatita cronica C (20%) evolueaza catre ciroza hepatica, iar in 4% din cazuri catre cancer de ficat.
In stadiul de ciroza, functiile de separare si procesare ale ficatului sunt sever afectate. Ficatul se micsoreaza si arhitectura interna a acestuia precum si circulatia intrahepatica a sangelui sunt grav afectate.

Nu exista un vaccin pentru hepatita C!

Hepatita cronica cu virus C este la ora actuala o problema majora de sanatate publica la nivel mondial. OMS estimeaza ca aproximativ 180 de milioane de oameni, 3% din populatia globului, sunt infectati cu virusul hepatitei C. Dintre acestia, 130 de milioane sunt purtatori cronici ai virusului hepatitei C cu risc major de a dezvolta ciroza hepatica sau cancer hepatic. Virusul hepatitei C este responsabil de 50- 76% dintre cazurile de cancer hepatic, precum si de doua treimi din transplanturile hepatice efectuate la nivel mondial.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.