Setari Cookie-uri

Hepatita C, preventie si tratament

Hepatita C este o afectiune a ficatului, produsa de virusul hepatic C, care are ca efect distrugerea tesutului hepatic. Boala a fost identificata abia in anul 1991.

Cum se transmite...

Contaminarea cu virusul hepatitei C prin diferite modalitti:

* primirea unei transfuzii de sange sau produse din sange netestat sau efectuarea unei interventii chirurgicale inainte de 1992. In zilele noastre, infectarea cu acest virus prin acte medicale este aproape nula;

* in ultimii ani s-a dezvoltat o categorie noua, a celor care se infecteaza prin tatuaje, piercing, manichiura in institutii neautorizate sau prin sex neprotejat cu parteneri diferiti;

* utilizarea in comun a obiectelor de igiena personala: lama/ aparat de ras, periuta de dinti, forfecuta;

* o alta categorie este reprezentata de cei care se drogheaza, numarul acestora ajungand la 45.000, dintre care aproximativ 25.000 sunt in Bucuresti;

* prin contactul accidental al sangelui unei persoane (de exemplu o rana) cu sangele unei persoane infectate;

* femeile diagnosticate cu acest virus prezinta un risc de aproximativ 4% sa transmita virusul copilului;

* utilizarea instrumentelor stomatologice nesterilizate, in special freza;

* prin dializa renala.

..si cum NU se poate transmite hepatita C

Virusul hepatitei C nu se transmite prin aer, tuse, stranut, imbratisari si sarut, alimente, apa, utilizarea tacamurilor si a paharelor, folosirea toaletelor publice.

Valori crescute ale transaminazelor, prima etapa in diagnosticarea bolii

Daca in urma efectuarii analizelor de rutina se gasesc valori crescute ale enzimelor hepatice (transaminazele: ALT, AST) se recomanda efectuarea testului specific pentru hepatita C: depistarea in sange a anticorpilor antivirus hepatic C.

Hepatita C este o boala se poate trata!

Tratamentele existente la ora actuala au o rata de succes ridicata, cu conditia ca boala sa fie diagnosticata cat mai devreme, inainte de aparitia cirozei sau a cancerului hepatic. Exista doua medicamente cu indicatie aprobata pentru tratarea hepatitei C: interferonul si ribavirina.


Un articol de Lucia Comanescu, Consultant: Dr. Florin Caruntu, Medic primar boli infectioase, Institutul de boli infectioase „Matei Bals”

Sursa:


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.