Setari Cookie-uri

Cum sa scapi de foliculita

Ce reprezinta foliculita si care sunt cauzele care duc la aparitia acesteia!

Foliculita reprezinta infectia radacinii firului de par. Fiecare fir de par creste dintr-un folicul pilos, care se gaseste in stratul mijlociu al pielii numit derm. Foliculul pilos poate constitui sediul dezvoltarii unor germeni, iar consecinta va fi aparitia unei inflamatii la nivelul radacinii firului de par.

Foliculita poate aparea pe orice zona a organismului acoperita de par. Totusi, cel mai frecvent se intalneste la nivelul fetei, scalpului si zonelor care vin in contact strans cu imbracamintea, cum ar fi regiunea coapselor si regiunea inghinala.

foliculita

Cauzele foliculitei

Foliculita este provocata de bacterii precum stafilococul auriu, care populeaza pielea, sau de unele tipuri de fungi. Foliculita cauzata de fungi apare mai frecvent la persoanele cu un sistem imunitar mai slab, care se apara mai greu de infectii.

Dezvoltarea foliculitei este favorizata de leziuni ale pielii sau leziuni la nivelul foliculului pilos. De exemplu, epilatul sau hainele care irita pielea pot produce leziuni la nivelul foliculilor pilosi, dar si transpiratia, uleiurile sau machiajul pot duce la aparitia foliculitei.

Foliculita stafilococica superficiala este des intalnita, se manifesta la persoane de toate varstele, si apare in general pe fata, scalp, bust, coapse sau fese.

Foliculita fungica poate fi produsa de Trichophyton – din cauza epilarii cu aparatul de ras. Cea produsa de Pityrosporum se manifesta pe umeri si spate mai ales la adolescenti. Foliculita produsa de Candida se manifesta pe scalp si in zonele moi cum ar fi sanii sau fesele mai ales la persoanele obeze.

Foliculita neinfectioasa este cea provocata de hidrocarburi sau grasimi care intra in contact cu pielea.

Citește și:

Cum se manifesta foliculita

La inceput apare o roseata la radacina unuia sau mai multor fire de par invecinate, insotita de durere si prurit. Ulterior zonele rosii, inflamate, se transforma in pustule sau umflaturi ce contin puroi si dau o senzatie de usturime. Acestea se rup la un moment dat si din ele se scurge sange si puroi.

Unele pustule se dezvolta in foliculi mai profunzi, sunt mai mari si mai dureroase. Ele se pot transforma in furuncule si pot fi insotite de febra si alterare a starii generale.

Exista si un tip de foliculita ce apare dupa baile fierbinti, cu localizare mai ales pe torace, brate si picioare, dar se remite dupa aproximativ o saptamana.

Vizionare placuta


Kudika
14 Mai 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.