Setari Cookie-uri

Sezonul canicular si infectiile cu Salmonella

Caldura favorizeaza dezvoltarea in general a microorganismelor si atrage dupa sine o crestere a ratei de infectivitate bacteriana si, implicit, a toxiinfectiilor alimentare.

Caldura favorizeaza dezvoltarea in general a microorganismelor si atrage dupa sine o crestere a ratei de infectivitate bacteriana si, implicit, a toxiinfectiilor alimentare.

Ce este salmoneloza?

Salmonelolzele reprezinta un tip de toxiinfectii alimentare cauzate de bacteria Salmonella. Exista mai multe tipuri de Salmonella, dintre care cele mai implicate in patologia umana fiind Salmonella typhi (febra tifoida) si Salmonella enteritidis. Salmonelozele afecteaza persoane de toate varstele (copii, adulti, batrani) si de ambele sexe. Cele mai grave forme de infectii afecteaza copiii si batranii, micutii neavand un sistem imun bine dezvoltat, iar varstnicii avand o rezistenta imunitara scazuta.

Anual apar sute de mii de cazuri de salmoneloze la nivel mondial, in SUA raportandu-se aproximativ 40.000 de salmoneloze pe an. In ciuda raportarilor, se pare ca numarul real al acestor infectii este de 2-3 ori mai mare. Concluzionand, salmonelozele sunt infectii frecvente si riscul aparitiei acestora nu este deloc de neglijat, preventia fiind cea mai buna solutie. Aceste infectii sunt mult mai frecvente vara, fiind favorizate de temperaturile ridicate.

Citește și:

Cum se produce infectia cu Salmonella?

Calea de infectare cu Salmonella este alimentara, astfel consumul produselor contaminate cu aceasta bacterie produce boala.

Contaminarea produselor alimentare cu Salmonella se poate produce in urmatoarele situatii:

- Contaminarea alimentelor in timpul fabricatiei acestora, datorita manipularii de catre persoane infectate. Aceasta este cea mai fecventa cale de infectare a alimentelor si responsabile sunt persoanele infectate care nu isi spala mainile cu sapun dupa folosirea toaletei (Salmonella se elimina prin scaun).
- Persoane infectate care gatesc mancarea.
- Animalele de companie pot fi de asemenea purtatoare de Salmonella, mai ales atunci cand prezinta diaree, un simptom al infectarii cu aceasta bacterie. Reptilele sunt cele mai frecvente surse de infectie dintre animalele de companie.
- Dintre alimentele uzuale, carnea de vita, de pui, ouale, lactatele sunt cele mai frecvent infectate cu Salmonella.
- Atentie la produsele ambalate: iaurturi, conserve etc. Daca acestea sunt umflate sau “pasaie” la desfacere nu este normal. In general mancarea trebuie sa aiba un aspect si un miros normal, orice semn atipic trebuie sa va convinga sa nu consumati alimentul respectiv.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Iunie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.