Setari Cookie-uri

Sezonul canicular si infectiile cu Salmonella

Caldura favorizeaza dezvoltarea in general a microorganismelor si atrage dupa sine o crestere a ratei de infectivitate bacteriana si, implicit, a toxiinfectiilor alimentare.

Care este simptomatologia infectiei cu Salmonella?

Simptomele salmonelozelor pot fi:

- Diaree;
- Crampe abdominale;
- Febra;
- Greata si voma;
- Cefalee;

Simptomele apar de obicei la doua-trei zile de la infectare si dureaza aproximativ o saptamana. Vindecarea se poate produce fara tratament, insa diareea intensa produce adesea deshidratare si dezechilibre electrolitice, pacientul se simte foarte rau si necesita sustinere medicamentoasa. In general dupa vindecarea infectiei totusi va mai fi necesar un timp de cateva saptamani pentru normalizarea habitusului intestinal. Exista si o forma agravanta a salmonelozei, cand infectia persista luni sau chiar ani de zile, dezvoltand sindromul Reiter, cu risc crescut de aparitie a artritei cronice.

Cum este diagnosticata salmoneloza?

In umra discutiei medicului cu pacientul (sau apartinatorii) diagnosticul este inclinat spre o infectie intestinala bacteriana. Mai apoi se face o hemoleucograma si obligatoriu o cultura din scaun care sa confirme prezenta Salmonellei.

Citește și:

In ce consta tratamentul acestei infectii?

Tratamentul propriu-zis al infectiei cu Salmonella nu este in mod uzual aplicat, antibioticele fiind utile in infectiile masive. De obicei tratamentul se refera la ameliorarea complicatiilor acestei infectii, hidratatrea pacientilor, restabilirea echilibrului electrolitic, tratarea diareei, scaderea febrei etc.

Cum prevenim salmonelozele?

Profilaxia infectiilor cu Salmonella consta in:

- Pepararea termica suficienta a mancarurilor, evitarea consumului de oua crude (maioneza, creme), lapte nefiert etc.
- Spalarea sub jet de apa a fructelor si legumelor inainte de a fi consumate;
- Spalarea mainilor cu sapun dupa fiecare contact cu animalele de casa;
- Evitarea consumului alimentelor alterate (carne cu o culoare schimbata, conserve cu un miros schimbat etc.);
- Personele care lucreaza in industria alimentara sa fie periodic controlate, iar daca prezinta salmoneloza sa fie trimise in concediu medical, pentru a evita manipularea unor produse alimentare si, ulterior, infectarea acestora si a consumatorilor.

Citește și:

Un articol de Iulia D.

Vizionare placuta


Kudika
27 Iunie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.