Setari Cookie-uri

Hidatidoza, boala ce poate afecta pe oricine

Chiar daca am intrat in Uniunea Europeana si standardele de trai ar trebui sa fie mai ridicate, totusi unele lucruri nu s-au schimbat si nici nu par sa aiba o solutie prea curand. Dintre aceste situatii voi lua in discutie pe cea a unor animale care sunt de companie sau... nu. Ma refer la dragalasii caini din casele oamenilor iubitori de animale sau de cei ai nimanui care traiesc pe strazile oraselor si pe care, din cand in cand, ii mai mangaie cineva si ii mai hraneste.

Cel mai frecvent insa boala se manifesta la nivel hepatic unde embrionii se opresc mecanic la nivelul capilarelor al caror diametru este mai mic decat dimensiunile lor, ramanand blocati. La acest nivel se vor dezvolta lent, ducand la aparitia chistului hidatic sau a microchisturilor din forma vacuolara.

Semne si simptome

Boala evolueaza lent, putand ramane asimptomatica 10-20 de ani. Expresia clinica a bolii apare fie datorita compresiei chistului pe organele din jur (caci aceste chisturi pot ajunge la dimensiuni destul de mari) fie datorita fisurarii acestuia. Exista insa si cazuri cu localizare superficiala a chisturilor ce permite palparea acestora.

Care sunt simptomele care apar in hidatidoza ?

Cel mai frecvent pot sa apara:

- simptome generale datorita existentei in organism a unei infectii parazitare : prurit (mancarimi) al pielii, urticarie, febra
- simptome ce corespund localizarii bolii, ale organului afectat si/sau ale organelor vecine
- in localizarea hepatica apar : dureri abdominale in dreapta, sub coaste, greata, varsaturi, colici biliare, rar icter
- In localizarea pulmonara apar: vomica (o tuse cu o expectoratie masiva, apoasa, cu un lichid clar si limpede ca apa de izvor), iritatie frenica cu sughit, tuse, expectoratie cu sange uneori, dureri toracice sau dureri ce iradiaza in umar

Citește și:

Factorii de risc :
- contactul cu animalele care sunt gazde : caini, porci, vite, oi
- profesii cu factor de risc : fermieri, macelari, pastori, crescatori de animale, cei cu animale de companie

Cum diagnosticam hidatidoza?

In stadiu incipient boala este greu de diagnosticat. Pacientul prezinta semnele si simptomele generale ale infectiei parazitare : febra, manacrimi tegumentare, ocazional urticarie. In cazul localizarilor superficiale sau abdominale se poate simti la palpare chistul sub piele sau ficatul marit, uneori este marita si splina (hepatosplenomegalie).

Vizionare placuta


Kudika
29 Iulie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.