Setari Cookie-uri

Hidatidoza, boala ce poate afecta pe oricine

Chiar daca am intrat in Uniunea Europeana si standardele de trai ar trebui sa fie mai ridicate, totusi unele lucruri nu s-au schimbat si nici nu par sa aiba o solutie prea curand. Dintre aceste situatii voi lua in discutie pe cea a unor animale care sunt de companie sau... nu. Ma refer la dragalasii caini din casele oamenilor iubitori de animale sau de cei ai nimanui care traiesc pe strazile oraselor si pe care, din cand in cand, ii mai mangaie cineva si ii mai hraneste.

O serie de investigatii paraclinice pot descoperi prezenta bolii : radiografia toracica, tomografia computerizata, echografia, colecistocolangiografia, determinarea enzimelor hepatice etc.

Tratamentul hidatidozei

Tratamentul de electie este cel chirurgical, insa prezinta riscuri intraoperatorii datorita manevrarii chistului, in special de spargere. Lichidul clar pe care chistul il contine este foarte alergen, producand soc anafilactic. De asemenea o serie de complicatii pot contraindica interventia chirurgicala. In cazurile in care metoda chirurgicala de tratament este contraindicata, se recurge la tratament medicamentos. O buna parte a pacientilor raspund la tratamentul cu Albendazol sau Mebendazol administrat timp de trei luni de zile. Acest tratament se mai poate asocia cu Praziquantel, eficacitatea fiind mai mare.

Citește și:

Preventie

Profilaxia este indicata in special in zonele endemice, dar util este sa fie practicata de toata lumea. Aceasta consta in regurile uzuale de igiena (spalarea mainilor, a fructelor si alimentelor inainte de consum, prepararea termica suficienta a carnii de vanat) precum si deparazitarea si vaccinarea cainilor de companie.

Un articol de Iulia D.

Vizionare placuta


Kudika
29 Iulie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.