Setari Cookie-uri

Ce alimente va pot infecta cu E. Coli

E . Coli (Escherichia Coli) este o bacterie larg raspandita in natura, inclusiv in tubul digestiv al omului. Exista si tulpini patogene, care provoaca o serie de boli, fiind o cauza frecventa a infectiilor intestinale si ale tractului urinar.

E . Coli (Escherichia Coli) este o bacterie larg raspandita in natura, inclusiv in tubul digestiv al omului. Exista si tulpini patogene, care provoaca o serie de boli, fiind o cauza frecventa a infectiilor intestinale si ale tractului urinar.

Mai multe tulpini patogene de E. Coli provoaca la om boala diareica severa. Un tip particular, foarte periculos, poarta numele de E. Coli enterohemoragic si produce diaree cu sange iar in cazuri grave poate conduce la insuficienta renala la persoanele cu sistem imunitar slabit.

Principala tulpina patogena produce mai multe toxine ce provoaca leziuni ale mucoasei intestinale. Rezervorul natural de E Coli este reprezentat de bovine, insa si alte animele domestice sau salbatice pot transmite bacteria.


Cum este transmisa E. Coli?

E. Coli si toxinele sale sunt transmise omului prin:
• Consumul carnii crude sau insuficient preparate termic;
• Consumul de salamuri si alte mezeluri;
• Lapte nepasteurizat, sucul de mere;
• Apa potabila contaminata;
• Piscine sau bazine contaminate;
• Apa lacurilor si marilor contaminate.

Citește și:

Simptomele infectiei cu E. Coli:

Simptomele infectiei cu E. Coli debuteaza de obicei dupa 2 – 5 zile de la expunerea la agentul patogen. Manifestarile pot dura pana la 8 zile. Cele mai frecvente simptome includ greata, crampele abdominale severe, diaree apoasa cu urme de sange, febra joasa, alterarea starii generale.

E. Coli enterotoxigen produce o toxina asemanatoare celei din holera iar infectia cu acesta tip de bacterie se manifesta tot prin diaree severa. Aceste tulpini provoaca ceea ce poarta numele de diareea calatorului, pentru ca de regula contamineaza alimentele si apa in tarile sarace sau in curs de dezvoltate.

E. coli enteropatogenic este asociata cu diaree persistenta ce dureaza cel putin doua saptamani. Este mai frecventa in tarile sarace unde este transmisa prin apa contaminata sau prin contactul cu animalele infectate.

Citește și:

Cum este diagnosticata infectia cu E Coli?

In urma intrebarilor legate de simptome si de obiceiurile alimentare si a examenului clinic, medicul poate ridica suspiciunea de infectie cu E Coli. Pentru diagnosticul de certitudine medicul va cere examinarea unor probe din scaun.

Vizionare placuta


Kudika
23 Decembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.