Setari Cookie-uri

Proprietatile mistice si vindecatoare ale celor 4 gusturi fundamentale

Ayurveda reprezinta o intreaga stiinta ce leaga omul cu natura, il integreaza si explica influentele reciproce dintre om si natura. Orice persoana beneficiaza atat din punct de vedere emotional cat si din punct de vedere fizic de o constitutie unica. Fiecare persoana are propriile nevoi interne si externe si fiecare organism prezinta o anumita predispozitie spre un anumit stil de viata.

Cele 4 gusturi fundamentale au si ele legatura cu cele trei DOSHA si cunoscand aceste legaturi veti reusi sa intelegeti de ce va place mai mult dulcele sau mancati sarat, de ce unii nu suprota gustul acru iar altii il adora si veti intelege totodata proprietatile curative pe care le au mancarurile cu aceste gusturi predominante.

Sarat

Prorpietate: apa si foc; incalzeste.
Surse: alge marine, sare de masa, sare de mare.
Efecte asupra DOSHA: scade vata, creste kapha si pitta.
Actiuni: favorizeaza mentinerea hidratarii corpului, fiind util celor care nu obisnuiesc sa consume multa apa. Actioneaza ca antispastic si laxativ, fiind util celor cu dureri spastice sau care sufera de constipatie. Favorizeaza salivarea, astfel persoanele care mananca sarat au mai putine carii.

Afectiuni pe care le poate da: in exces, sarea creste tensiunea favorizand hipertensiunea arteriala, dar fiind utila celor hipotensivi (cu tensiune mica). Poate agrava bolile cardio-vasculare si bolile de piele, inflamatiile si guta.

Citește și:

Dulce
Proprietati: pamant si apa, racoreste.
Surse: fructe, legume, lapte, cereale, ierburi si condimente. Evitati sursele care contin coloranti ca bomboane, prajituri etc.
Actiuni: dulcele este gustul placerii, al multumirii, al incantarii si fericirii. In Ayurveda reprezinta unul dintre cele mai bune “unelte” de vindecare a slabiciunii, intarind psihicul, crescand regenerarea tesuturilor, fiind benefic pentru copii, adulti dar si varstnici.
Afectiuni: predispune la scaderea imunitatii daca este consumat in exces, la obezitate, tuse si crestere anormala a muschilor.

Amar

Proprietate: aer si eter, racoreste.

Surse: Radacina de papadie, stevie creata (Rumex crispus), rubarba, salata, spanac, sfecla mangold, radacina de gentiana, radacina de sofran indian, schinduf (Trigonella foenum-graecum), radacina de gentiana.

Citește și:

Efecte DOSHA: Creste vata; scade pitta si kapha.

Vizionare placuta


Kudika
19 Februarie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.