Setari Cookie-uri

Proprietatile mistice si vindecatoare ale celor 4 gusturi fundamentale

Ayurveda reprezinta o intreaga stiinta ce leaga omul cu natura, il integreaza si explica influentele reciproce dintre om si natura. Orice persoana beneficiaza atat din punct de vedere emotional cat si din punct de vedere fizic de o constitutie unica. Fiecare persoana are propriile nevoi interne si externe si fiecare organism prezinta o anumita predispozitie spre un anumit stil de viata.

Actiuni: Este considerat gustul cel mai vindecator al dezechilibrelor dintre minte si trup, fiind antitoxic, detoxifiant si bactericid, cu proprietati antiinflamatoare, antidot al senzatiei de lesin, benefic impotriva arsurilor si mancarimilor, reduce febra, imbunatateste digestia.

Afectiuni: excesul acestui gust poate duce la deshidratare si la dobandirea unui spirit dur. Reduce activitatea maduvei osoase si spermatogeneza si produce ameteala.

Acru

Proprietati: pamant si foc, incalzeste.

Surse: smantana, iaurt, otet, struguri verzi, lamaie si alte fructe citrice, hibiscus, muraturi, chimen, coriandru, cuisoare.

Efecte asupra DOSHA: Scade vata; mareste pitta si kapha.

Actiuni: face mancarurile mai delicioase, intareste organele de simt, stimuleaza apetitul, este benefic pentru inima si digetsie.
Afectiuni: duce la sensibilizarea dintilor si la carii, poate crea ulceratii, creste aciditatea stomacului, poate cauza mancarimi, creste senzatia de sete.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Februarie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.