Frunzele arborelui de cafea sunt alungite, cu nervuri puternice si o suprafata aproape lucioasa, fiind carnoase si consistente.
Florile apar la baza frunzelor si sunt de culoare alba.
Cel mai interesant este insa fructul, care are forma unei cirese. In dezvoltarea sa, acest fruct parcurge trei stadii de culoare – verde, rosie si, in cele din urma, violeta, in fiecare asemenea “cireasa” gasindu-se doua boabe miraculoase, tainice.
In cazul arborelui de cafea, valoare medicinala au, in primul rand, boabele. Totusi, se pare ca si frunzele detin cateva virtuti terapeutice, si chiar si coaja. Modul de preparare al boabelor de cafea este binecunoscut de mai bine de cateva dute de ani – decoct si infuzie. Din boabe se extrage cafeina, un adevarat medicament al naturii.
Substante active importante: extrem de cunoscutul alcaloid numit cafeina, cafeona si tanin.
Cafeaua, mai exact extractul apos al semintelor arborelui de cafea, este un puternic tonic al sistemului nervos central, in primul rand al scoartei cerebrale.
Cafeaua este si un bun diuretic.
S-a constatat si faptul ca imbunatateste circulatia sangelui, ca dilata caile respiratorii, ca fluidizeaza mucoasele de pe caile respiratorii si ca echilibreaza compozitia sucului gastric.
Cafeaua este totodata un adevarat accelerator al inimii. Combate astenia si are o influenta benefica chiar si in cazul bolilor infectioase.
Rezultatele bune obtinute prin consumul cafelei pot fi insa puse sub semnul intrebarii in cazul in care acest consum este repetat si in cantitate mare. Astfel, cei care sufera de insomnie sau hipertensiune arteriala ar trebui sa isi limiteze drastic consumul de cafea.
Spune-ti parerea!