Intreaga planta este dotata cu peri ceva mai tari, un fel de tepi care chiar pot produce mici iritatii persoanelor sensibile. Florile sunt, aproape intotdeauna, galbene si incarcate cu polen.
Fructul, numit bostan, este de dimensiuni mari, uneori putand trece de 30 de centimetri lungime, avand forma sferica sau ovala.
Dovleacul este folosit in hrana animalelor, oamenii consumand de cele mai multe ori de la el doar semintele. Aflate in interiorul dovleacului, acestea au nu numai o mare valoare nutritiva, dar si virtuti medicinale.
In general, pentru decocturi se folosesc semintele de dovleac turcesc cultivat special pentru a fi folosit in hrana oamenilor, la prepararea de produse de patiserie sau alte mancaruri delicioase. Dovleacul turcesc se recunoaste usor, avand coaja gri, spre deosebire de dovleacul comun care are coaja galbena atunci cand este copt.
Substante active importante• Pulpa de dovleac contine saruri minerale, vitamina A, enzime, hidrati de carbon.
• Semintele sunt bogate in uleiuri (aproximativ 33%), lecitina, enzime, protide, fitosterine
Intrebuintari in medicina naturistaPulpa de dovleac, mai ales cea a dovleacului turcesc (intrat de o buna perioada de timp in alimentatia oamenilor) are certe proprietati diuretice, laxative si chiar sedative.
Semintele au calitati vermifuge, laxative, diuretice, sedative, antiinfectioase. Cea mai importanta afectiune in care se aplica terapii medicinale cu seminte de dovleac este adenomul de prostata.
Spune-ti parerea!