Setari Cookie-uri

3 utilizari sanatoase si 3 nesanatoase ale uleiului de masline

Uleiul de masline prezinta proprietati uimitoare daca este utilizat corect, avand beneficii atat in sanatate, cat si in frumusete.

Daca folositi uleiurile la salate, atunci puteti folosi orice ulei, cu conditia sa fie extravirgin si... eventual lichid (de exemplu cel de palmier este solid la temperatura camerei).

Uleiul de masline in frumusete



Uleiul de masline este foarte apreciat in frumusete, alaturi de uleiul de palmier, jojoba si cel de ricin. Este ideal pentru mastile facute in casa, pentru vindecarea unor leziuni inestetice de la nivelul pielii, pentru hidratarea unghiilor, parului si pielii, pentru calmarea pielii sensibile sau dupa expunerea prelungita la soare. Uleiul de masline previne imbatranirea si mentine sanatatea straturilor superficiale ale pielii.

Cand nu utilizati corect uleiul de masline


Uleiul de masline folosit la prajit



De multe ori am auzit ca se foloseste uleiul de masline la prajit. Asa cum spuneam mai sus ca uleiul de masline incalzit isi pierde din proprietati, este clar ca nu este util daca il folositi la prajit, chiar daca are un punct termic mai inalt decat uleiul de floarea-soarelui.


Cel mai bun ulei pe care il uteti folosi chiar fara griji la prajire este uleiul de palmier extravirgin. Acest “ulei” este de fapt in stare solida la temperatura camerei si se transforma in stare lichida, dar cu vascozitate mare, atunci cand prajim. Avand un punct termic mult mai inalt decat uleiul de masline, uleiul de palmier nu isi modifica structura atunci cand prajim in el. Este insa mult mai consistent si are un numar mare de calorii, asadar, chiar daca folositi ulei de palmier, tot trebuie sa gatiti rar prajit daca vreti sa va mentineti silueta.

Consumul excesiv al uleiului de masline



Cu gandul ca uleiul de masline extravirgin este foarte bun multe persoane au tendinta de a-l utiliza excesiv. Uleiul de masline este destul de nutritiv si are o cantitate mare de calorii, ca orice produs care contine un numar mare de grasimi. O molecula de grasime este mult mai calorica decat una de glucoza, adica stocheaza un numar mai mare de calorii. Astfel arderea moleculelor grase este mult mai lenta decat cea a moleculelor de glucoza. Acesta este un motiv important pentru care se recomanda sa nu consumam multe grasimi, pestru ca excesul se depoziteaza, chiar daca grasimile ingerante sunt “cele bune”, sanatoase.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Septembrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.