Deficitul de fier reprezinta cea mai frecventa carenta minerala cu care populatia se confrunta. Carenta de fier apare la orice varsta, incapand cu copilul mic pana la batrani.
- carne;
- legume crude;
- fructe ca piersici, caise, smochine, curmale, afine, stafide, fructe de padure, cirese etc.;
- fructe oleaginoase (nuci, seminte, susan, alune crude, arahide crude);
- frunze verzi (salata verde, stevie, patrunjel, leustean, spanac, urzici)
Beneficiile fierului in organism
Fierul prezinta numeroase beneficii in organismul uman:
- fierul intra in constitutia globulelor rosii, fiind important in formarea hemului/hemoglobinei care urmeaza sa lege oxigen, astfel incat sa isi indeplineasca functia de a conferi oxigenul preluat de la plamani tesuturilor;
- fierul intervine in metabolismul hepatic;
- fierul intervine in reducerea stresului oxidativ si combaterea radicalilor liberi din organism;
- acest mineral intervine si in sistemele energetice celulare;
- fierul este indispensabil pentru activarea unor enzime intracelulare din organismul nostru;
- fierul reduce procesele de imbatranire si mentine tineretea atat prin implicatiile sale in oxigenarea organismului si in sistemele energetice intracelulare, cat si prin reducerea stresului oxidativ - in felul acesta o serie din procesele de senescenta (imbatranire) sunt estompate;
- acest mineral intervine in functiile sistemului nervos;
- fierul stimuleaza sistemul imunitar;
- carenta de fier creste riscul de cancer, ceea ce demonstreaza protectia anticancerigena a acestui mineral;
- participa la metabolismul osos;
- acest mineral este important pentru sistemul muscular.