Caisele sunt utilizate astazi atat in dietoterapie, cat si in frumusete. Chinezii utilizau caisele pentru infrumusetare si viata lunga.
Caisele scad colesterolul rau
Un alt efect al consumului de caise il reprezinta scaderea colesterolului rau: LDL colesterol. Aceasta este implicat in patogenia aterosclerozei si in bolile secundare acesteia, cum ar fi bolile de inima, hipertensiunea arteriala, infarctul miocardic, accidentele vasculare celebrale etc.
Caisele previn constipatia si cancerul de colon
Un alt efect benefic al caiselor consta in prevenirea constipatiei si a cancerului de colon prin continutul ridicat de fibre vegetale. Se cunoaste faptul ca fibrele vegetale ajuta la cresterea peristaltismului intestinal, adica a miscarilor intestinale ceea ce ajuta la eliminarea mai rapida a materiilor fecale restante si la detoxifierea colonului. In felul acesta este prevenit si cancerul de colon.
Caisele combat anemia
Caisele au un continut suficient de fier, astfel incat sunt utile in combaterea anemiei feriprive. Exista mai multe tipuri de anemii, in functie de cauza care duce la scaderea oxigenului care ajunge la celule: anemie pernicioasa, anemie hemolitica, anemie feripriva etc. Caisele pot combate insa anemia feripriva – cea data de carenta de fier, considerata si cea mai frecventa anemie in randul populatiei.
Caisele previn cancerul de prostata
Prin continutul lor de vitamine caisele ajuta si in preventia cancerului de prostata la barbat.