Setari Cookie-uri

Ghimbirul - beneficii uimitoare pentru sanatate

Ghimbirul este o planta cu proprietati terapeutice folosita cu precadere in arta culinara din sud-estul Asiei.

Ghimbirul este o planta binecunoscuta si apreciata pentru proprietatile sale, atat in gastronomie, cat si in medicina naturista.

Utilizarile ghimbirului

Ghimbirul (Zingiber officinale) este o planta care se cultiva in tarile din sud-estul Asiei: India, China, dar si in America de sud, Australia sau bazinul mediteran.

Din ghimbir se consuma rizomii (partea subterana), care au un gust intepator, fiind folosit ca un condiment in bucatariile traditionale din China, India, Indonezia, Japonia.

Rizomii tineri sunt folositi pentru decoct/ceai. Deasemenea se gasesc: tinctura sau capsule de ghimbir.

Beneficiile ghimbirului

1 Sistemul digestiv

Ghimbirul este cunoscut in medicina naturista ca un ameliorator al afectiunilor gastrointestinale. Ghimbirul este carminativ ( ajuta la scaderea si eliminarea gazelor intestinale), antispastic, ajuta la o buna functionare a digestiei, crescand motilitatea intestinala si activitatea glandelor salivare.

Citește și:

In medicina traditionala din China, ghimbirul se foloseste de secole pentru tratarea bolilor de stomac, problemelor digestive, diareei, varsaturilor sau constipatiei.

Un component usor hidrosolubil al radacinii de ghimbir, denumit zingeron, are efecte antibacteriene, indeosebi asupra bacteriei intestinale E.coli. enterotoxigena, care produce gastroenterite grave la copii.

Radacina de ghimbir are un continut crescut de fibre care au un efect benefic asupra tranzitului intestinal.

2 Sarcina

Ghimbirul este un excelent antiemetic natural ( combate varsaturile) . Radacina de ghimbir trateaza eficient varsaturile si greata intalnite la femeia gravida, mai ales in primul trimestru de sarcina.

Spre deosebire de medicamentele antivomitive care sunt interzise in sarcina, ghimbirul se poate folosi, in cantitati mici (1g/zi).Ghimbirul este recomandat si in starile cu grata si varsaturi caracteristice “raului de masina” sau tratamentului chimioterapic.

Citește și:

sursa foto:sxc.hu;shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
10 Octombrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.