Setari Cookie-uri

Nucile Maya: Super-alimentul mayasilor

Mayasii au inteles secretul acestui aliment miraculos, iar noi il redescoperim in secolul XXI. Nucile maya se pot lauda cu o compozitie interesanta. Ele contin proteine, fibre, minerale (calciu, potasiu, magneziu, fosfor, zinc, cupru, fier, seleniu), vitamine (A, B, C si E) si o serie de antioxidanti puternici.

In inima padurilor-gradini traditionale mayase, Brosimium alicastrum sau Yaxox in mayasa (cunoscut si ca Breadnut Tree sau Copacul Ramon) era cultivat in abundenta, iar nucile acestui copac erau considerate drept mana pamanteasca pentru timpurile de seceta sau in cazul culturilor sarace. Mayasii au inteles secretul acestui minunat arbore…

Oamenii de stiinta spun despre acest copac ca a fost plantat de civilizatiile mayase in urma cu 2000 de ani. Nucile Maya aveau initial si alt scop decat acela de a servi ca hrana. Vechii mayasi intrebuintau nucile fructului maya si in scop medicinal, pentru detoxifierea ficatului si pentru a provoca lactatia in cazul femeilor care alapteaza. Dar pudra obtinuta din nucile maya era un aliment pretios, bogat nutritional...

Un copac ca o mana cereasca...

Brosimium alicastrum creste in padurile tropicale ale Amazonului, in America Centrala, in Mexic, El Salvador, Guatemala, in regiunea Marii Caraibilor. Brosimum-alicastrum Chiar daca a fost copacul de leagan al civilizatiei mayase, oamenii din America Centrala au pierdut legatura cu traditiile arborelui. Chiar daca se gasea din abundenta in America Centrala, astazi, in unele zone, Brosimium alicastrum este amenintat de pericolul defrisarilor. A fost ignorat pe nedrept, insa recent se incearca o constientizare si o aducere in prim plan a beneficiilor nucilor acestui copac.

Citește și:

Nucile maya sunt de fapt semintele fructului copacului Ramon. Sunt multe organizatii internationale actuale care se implica in sustinerea acestor culturi, incurajand populariile indigene sa planteze copacii Ramon si aducand in centrul atentiei un aliment extraordinar. In plus, aceste culturi ar putea reprezenta inceputul unor noi posibilitati economice promitatoare pentru popoarele in curs de dezvoltare, avand totodata un efect pozitiv asupra padurilor in care cresc.

Mai mult, un singur copac Brosimum alicastrum poate produce anual 400 de livre de alimente. De asemenea, spre deosebite de multe alte plante, acest arbore nu are nevoie de defrisare pentru a fi plantat.”, se arata pe www.nowpublic.com/environment.

Ca sa va dati seama si de importanta prezentei acestui copac in ecosistem… “Acolo unde un copac Brosimum alicastrum dispare, dispar intre 50 - 80% din speciile locale in decurs de 6 luni – 1 an”, se arata pe acelasi site.

Citește și:

Foto: BRASS/El Pilar Project - Wikipedia

Vizionare placuta


Kudika
1 Aprilie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.