Gulia si proprietatile ei sanatoase

Gulia si proprietatile ei sanatoase
Kudika
27 Mai 2013

Cu aroma ei delicata intre ridiche si varza, gulia este o leguma tonica si foarte dietetica.

Gulia este o leguma din familia cruciferelor, din care mai fac parte: varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles.

Gulia poate fi consumata cruda, fiarta sau coapta. Sucul de gulie in combinatie cu cel de morcovi este foarte tonic si revitalizant.

Gulia- proprietati nutritionale

Gulia este o sursa importanta de vitamine din complexul B, acid folic, magneziu si fosfor.
Fibre

Gulia este o legume foarte bogata in fibre, de aceea se recomanda a fi consumata in constipatie si afectiuni ale colonului. O portie de 100g de guile contine aproximativ 4g de fibre vegetale.

Vitamine

In gulie se regasesc cantitati importante de vitamine din complexul B care sunt implicate in toate functiile metabolismului uman (vitamina B1, B2, B3, B5, B6, acid folic) si de vitamina C.

O guile de marime medie (100g) contine 62 mg de vitamina C, putand acoperi necesarul zilnic recomandat. Vitamina C este un antioxidant puternic, fiind un factor de protectie anticancer, iar prin rolul benefic asupra colagenului mentine sanatatea tesuturilor si a gingiilor.

De asemenea guliile contin in cantitate mai redusa vitaminele A, E si K.

Guliile contin colina sau biotina, denumita si “vitamina H”, care impiedica depunerea colesterolului pe peretii arteriali si faciliteaza folosirea corespunzatoare a grasimilor de catre organism.

Acizi grasi omega

Guliile contin acizi grasi omega-3 (35 mg la 100g) si omega 6 (aproximativ 27 mg la 100g).

Minerale

Dintre minerale, in cantitatea cea mai in gulii se gaseste potasiul, urmat de fosfor, calciu, sodiu si magneziu. In cantitati mai mici se regasesc minerale precum: fier, cupru, mangan si seleniu.

Potasiul este un component cu rol important in reglarea tensiunii arteriale, iar manganul este un co-factor al unei enzme de aparare cu functie antioxidanta: superoxid-dismutaza.

sursa foto:wikipedia;sxc.hu

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri