Minunea nestiuta din bucatarie: Patrunjelul

Desigur, cunoastem cu totii patrunjelul! Este una dintre cele mai cunoscute plante aromatice. Il presaram cu delicatete deasupra mancarurilor si ne place verdele sau crud dar si aroma sa primavartica, dar nu stim cat este de important pentru sanatate.

Nu stim ce componente miraculoase pentru sanatate contine aceasta planta, aparent banala. De fapt, patrunjelul este o adevarata magazie de nutrienti, vitamine si antioxidanti.

Patrunjelul este o planta specifica pentru regiunea Mediteraneeana si Sud Estul Europei, deci si pentru tara noastra. Patrunjelul se cultiva de mai bine de 2.000 de ani si, la inceput, patrunjelul era folosit in scop medicinal, nu ca aliment, relateaza Garbo.ro.

Grecii antici considerau ca patrunjelul este o planta sacra si de aceea il foloseau pentru a-i decora pe castigatorii din concursurile atletice si pentru a decora mormintele. Practica utilizarii patrunjelului ca decoratiune si planta aromatica pentru mancaruri are de asemenea o istorie lunga, ce ne intoarce inapoi, in vremurile Romei antice.

Cercetatorii de astazi au descoperit ca patrunjelul contine: vitamina K – 155.8%, vitamina C – 16.8%, vitamina A 12.8%, Fier – 2, 8%, Acid Folic (Vitamina B9) – 2,8%

Retail jobs

Beneficiile pentru sanatate ale patrunjelului:

O legatura de patrunjel iti poate aduce cu mult mai mult decat frumusete in farfurie. Patrunjelul mai contine doua tipuri de componenete rare, foarte folositoare organismului nostru. Ne referim in primul rand la uleiuri volatile, ca de exemplu acidul miristic si apoi la flavonoide, care au proprietati antioxidante.

Foto: Shutterstock.com; patrunjel

Vizionare placuta


Kudika
23 Septembrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri