Gustosi si bogati in apa, dovleceii joaca un rol important in hidratarea organismului mai ales daca ii consumam in stare proaspata, cum ar fi in salatele de sezon.
Insa alaturi de apa dovleceii contin si o serie de nutrienti de care organismul notru are mare nevoie. Printre acestia enumeram:
-
Kudika
Alimente de care să ne ferim atunci când ținem post. Află care sunt...
-
Kudika
Dr. Dana Miricioiu, medic chirurg estetician dezvaluie secretele...
-
Alexandra Chivu
Dieta epigenetică, un stil de viață dincolo de calorii. Ce...
-
Kudika
Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates dezvăluie 10...
-
Alexandra Chivu
Meniu pentru o viață sănătoasă: Descoperă cele mai bune alegeri...
-
Kudika
Psihoterapeutul Diana Vasile, Co-fondator și Președinte al ISTT,...
-
Iulia Maftei (Dibu)
Interviu cu Dr. Diana Mihai, medic primar Obstetrică-Ginecologie :...
-
Kudika
27% dintre români vor să slăbească în medie 10,13 kilograme, iar în...
-
Alexandra Chivu
Strălucind în maternitate - ghid pentru viitoarele mămici: cum își...
Specialistii sistin ca un dovlecel contine aporiximativ 20 de calorii, asadar dovleceii devin aliatii dietelor de slabire. Consumati prin coacere, fara ulei (uleiul este foarte caloric si este indicat sa il consumam cu moderatie daca dorima sa ne mentinem silueta), dovleceii pot constitui chiar o masa. Puteti de exemplu sa asortati dovleceii cu ardei, vinere, rosii si pastai. Dovleceii pot fi folositi si in supe si ciorbe si pot reprezenta de asmenea un ingredient gustos in salatele de sezon. Da, dovleceii se pot consuma si cruzi, au un gust dulceag si fac orice salata mai gustoasa. Ii decojiti si ii taiati cuburi mici, apoi ii adaugati in bolul de salata.
Dovleceii se numara printre legumele cu un puternic efect hidratant, astfel ca prin consumul acestora pielea devine mai luminoasa, ridurile sunt estompate si tenul capata un aspect mai tanar.
Dovleceii mentin sanatatea ochilorAlaturi de morcovi si de toate alimentele portocalii, dovleceii - desi nu se remarca pein culoarea specifica continutului de betacaroten – contin o cantitate insemnata de vitamina A, o vitamina esentiala pentru sanatatea ochilor. Vitamina A face posibila vederea, dar totodata este implicata in multe procese celulare.
Beneficiile dovleceilor – mentin stomacul sanatosDovleceii sunt considerati ca facand parte dintre alimentele alcaline - va recomandam sa cititi si dieta alcalina.
Persoanele cu stomac sensibil, care sufera de gastrita sau ulcet pot consuma dovlecei atat in stare proaspata, cat si preparati termic, dovleceii calmand durerile si arsurile gastrice.
Bogati in fibre si apa, dovleceii stimuleaza activitatea intestinului gros, pevin fermentatia in exces, baolnarea si cancerul de colon. Dovleceii se dovedesc utili si in dieta celor care sufera de hemoroizi.
Dovleceii imbunatatesc memoriaBogati in vitamine din complexul B, dovleceii sustin procesele de invatare si functiile creierului. Dovleceii pot fi consumati si in perioadele de suprasolicitare intelectuala sau un peajma examenelor.
Spune-ti parerea!