Setari Cookie-uri

Musetelul, un medicament universal

Musetelul este originar din S si SE Europei si este raspandit astazi pe aproape toate continentele. La noi, planta apare cel mai adesea la campie, fiind frecvent in locuri insorite si mai umede: langa case, drumuri, pe pajisti, in curti, cu predilectie pe soluri nisipoase, usoare. Este cultivat in toate zonele tarii.

Pentru uz intern, mustetelul este indicat in afectiuni precum: amigdalite, catar cronic respirator, faringite, reactii alergice, astm alergic, colici, tulburari digestive insotite de durere si balonare (gastrita hiperacida, ulcer gastric, colita), spasme intestinale, stari dispeptice, diaree, cistite, iritabilitate premenstruala, menstre dureroase, tulburari menstruale, dezechilibre hormonale la pubertate, insomnii (adjuvant), stres.

Pentru potentarea efectului antiseptic si antispastic la nivelul aparatului digestiv, se poate asocia ceaiul de musetel cu cel de coada-soricelului.

2. Extern - pentru actiunea cicatrizanta, emolienta si antiflogistica, musetelul poate fi folosit sub forma de:

* inhalatii (in afectiuni ale cailor respiratorii superioare si ale sinusurilor, astm alergic - 1 l de apa fiarta se toarna peste 4 linguri de musetel, iar aburul se inhaleaza sub un prosop);

* clisme (in stari iritative ale intestinului gros);

* comprese si spalaturi (in conjuctivite si alte inflamatii ale ochilor, pete si iritatii cutanate, prurit vulvar, eruptii cutanate care provoaca mancarimi sau supuratii.). Pentru comprese, se toarna 250 ml lapte fierbinte peste 1 lingura de musetel, se infuzeaza 1 minut, se strecoara si se foloseste caldut.

* gargare cu infuzie - 3 linguri la 1 cana de apa, la care se adauga 4 g de acid boric.

Afectiuni ce pot fi ameliorate cu ajutorul musetelului: gingivite, abcese dentare, amigdalite, stomatite, ulcere, hemoroizi, furunculosa, rani purulente, ulceratii, leucoree, reumatism, arsuri, eczeme.

Alte recomandari

* Baile si spalaturile cu musetel sunt indicate in stari de epuizare, datorita efectului sedativ. Pentru o baie totala, se utilizeaza 2 pumni cu varf de flori de musetel, iar pentru spalarea fetei si a parului se foloseste o mana cu flori pusa in apa fiarta.

* Alifia de musetel poate fi benefica in caz de hemoroizi (asociata cu ceaiul de musetel intern).
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Iulie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.