Setari Cookie-uri

Usturoiul

Calitatea si durata vietii pot fi foarte mult influentate de modul in care ne hranim. Prin aceasta nu intelegem numai cantitatea si calitatea alimentelor dar si utilitatea lor in functie de varst si de starea de sanatate.

Calitatea si durata vietii pot fi foarte mult influentate de modul in care ne hranim. Prin aceasta nu intelegem numai cantitatea si calitatea alimentelor dar si utilitatea lor in functie de varst si de starea de sanatate.

Astfel, pentru varsta a III-a sistemul de alimentatie va fi completat si modificat daca dorim sa obtinem o viata cat mai apropiata de normal, precum si sa prevenim si sa combatem unele suferinte ale organismului. In perioada varstei a III-a incep sa apara unele suferinte temporare sau cronice ale unor aparate din organism care, neingrijite, pot pune viata in pericol.

Acordarea sistemului de alimentatie in raport cu varsta se face fie prin regimurile de viata prescrise de catre medici, in functie de natura suferintei, fie prin alegerea acelor alimente (mai ales fructe si legume) care combat unele tendinte ale organismului, ca de exemplu de crestere a tensiunii arteriale, a colesterolului, ingrasare, fenomene de ateroscleroza cerebrala etc. Dintre aceste alimente, usturoiul este o leguma care, prin calitatile sale preventive si curative, poate contribui la buna functionare a organismului.

Denumit stiintific Allium sativum, usturoiul are in acelasi timp calitati nutritive si proprietati care pot fi valorificate in fitoterapie. El contine multe glucide care ii confera o valoare nutritiva mare, fapt ce explica senzatia de satietate care apare dupa consumarea lui. La randul ei, compozitia chimica a usturoiului justifica folosirea lui in fitoterapie, dupa cum urmeaza: el contine saruri de iod, care au rol protector asupra vaselor de sange contra fenomenelor de ateroscleroza cerebrala, au calitati hipotensive si stimuleaza functiile tiroidei; de asemenea, aceste saruri de iod sunt active in cazul bolii reumatismale. Usturoiul e indicat pentru prevenirea imbatranirii precoce, a afectiunilor reumatismale, a hipertensiunii arteriale si a tulburarilor de circulatie a sangelui.

De asemenea, usturoiul contine saruri de siliciu, care favorizeaza fixarea fosforului, ceea ce are ca rezultat consolidarea oaselor scheletului, prevenirea si influentarea in bine a unor afectiuni nervoase, in special a asteniilor. De asemenea, un alt rol al acestora este cel de protejare si stimulare a pancreasului. Sarurile de siliciu mentin elasticitatea si supletea vaselor de sange, prevenind astfel instalarea sclerozei acestora.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 August 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.