Calitatea si durata vietii pot fi foarte mult influentate de modul in care ne hranim. Prin aceasta nu intelegem numai cantitatea si calitatea alimentelor dar si utilitatea lor in functie de varst si de starea de sanatate.
Usturoiul are vitaminele din complexul B, vitaminele A si C, precum si substante cu caracter de vitamina F. Datorita unei alte categorii de substante, denumite aliine, el are calitati antibiotice, insecticide, antihelmintice, antigripale si de stimulare a activitatii digestive si care, aplicate local (un catel de usturoi taiat), combat herpesul. In fine, in usturoi se gasesc si unele substante cu actiune antibacteriana, fiind indicat in bronsite; datorita unor alte substante (antifungice), usturoiul se foloseste in candidoze.
Daca ar fi sa sintetizam efectele terapeutice ale usturoiului, trebuie mentionate urmatoarele: scade colesterolul si trigliceridele serice, prevenind instalarea aterosclerozei si are un pronuntat efect de antiagregant plachetar; este hipotensiv cu imbunatatirea circulatiei periferice si cu reducerea spasmelor vasculare (chiar si in arterita). Este coronarodilatator cu indicatii in cardiopatia ischemica si biocardizant. Usturoiul are actiune favorabila in unele afectiuni digestive, cum ar fi diareea, dizenteria, balonarile sau colici digestivi si se manifesta ca un antiseptic pulmonar in cazul unor afectiuni respiratorii, cum sunt bronsitele si astmul, in gripe, rinite si emfizem.
Usturoiul are, de asemenea, actiune diuretica, fiind indicat in diatezele urice. El contribuie la eliminarea acidului uric si a uratilor si de aceea este recomandat in guta, artritism si unele forme ale bolii reumatismale.
In concluzie, se poate spune ca usturoiul este un protector al principalelor aparate care asigura functionarea normala a organismului (circulator, digestiv, endocrin si urinar).
Usturoiul se consuma ca atare, crud sau in salate si mancaruri; pentru eliminarea mirosului se zdrobesc frunze de patrunjel sau boabe de cafea. Din usturoi se poate prepara un sirop, astfel: se zdrobesc 50 gr de catei curatati, care se fierb cu 200 gr. apa timp de 15-20 de minute; intreaga cantitate se bea intr-o zi in 2 reprize, la lichid adaugandu-se 1 lingura de zahar cand este fierbinte. Sucul obtinut prin presarea usturoiului calmeaza crizele de astm (se administreaza pe zahar sau paine); tampoanele cu vata imbibate in acest suc calmeaza durerile de urechi.
Un articol de Farm. Primar Mircea Teodosiu
Sursa: