Setari Cookie-uri

Mustul

Toamna este dominata de aparitia acestui fruct minunat, care este strugurele si de lucrarile legate de prelucrarea lui sub forma de must si de vin. Pe langa gustul sau deosebit de placut fructul este bogat in compusi chimici cu valoare nutritiva si energetica mare.

Toamna este dominata de aparitia acestui fruct minunat, care este strugurele si de lucrarile legate de prelucrarea lui sub forma de must si de vin. Pe langa gustul sau deosebit de placut fructul este bogat in compusi chimici cu valoare nutritiva si energetica mare.

Principalele vitamine care se gasesc in aceste fructe sunt C, A, B1, B2 si PP. Urmeaza apoi sarurile minerale, care explica in mare masura efectul benefic al strugurilor, zaharuri, unele fermentescibile si transformabile in alcool in timpul fermentarii lor la prepararea vinului, precum si acizi organici si taninuri.

Dintre sarurile minerale mentionez in special pe cele de fier, sodiu, calciu, potasiu (diuretic), de fosfor, de magneziu, de clor, de siliciu, de mangan, de arsen, de crom. Toate acestea intra in componenta unei enzime cu caracter metabolic. Sarurile acestor elemente minerale, forma sub care se gasesc in struguri, au efect diuretic, sunt eficace in boli ca de exemplu boala reumatica si guta, in unele boli de piele (sarurile de arsenic).

Strugurii sunt eficienti in curele de slabire

Dupa cum sarurile de mangan, de exemplu, actioneaza asupra metabolismului grasimilor, zaharurilor si protidelor (mustul se foloseste in curele de slabire) si influenteaza benefic functiile renale si hepatice. Sarurile de mangan sunt active in tendintele de artritism, in afectiunile pielii, in unele forme de reumatism, in hipertensiunea arteriala, in unele afectiuni vasculare si migrene. Prezenta sarurilor de crom in sucul de strugure explica pe de o parte actiunea sa de reducere a greutatii, iar pe de alta actiunea favorabila asupra coronarelor.

Ar mai fi de subliniat si calitatile sarurilor de magneziu, el fiind un element plastic, catalitic si ceea ce este mai important, in faptul ca magneziu si sarurile sale combat tendinta de a contracta cancerul. Lipsa lui din organism se manifesta prin spasmofilie, atat de raspandita in tara noastra, prin accidente vasculare, tulburari neurovegetative si digestive (cum sunt unele afectiuni hepato-biliare), prin frecventa afectiunilor de tip reumatic (guta si artroza) si, in sfarsit, prin unele afectiuni psihice.

Astfel putem explica efectele benefice pe care le au componentele chimice din struguri asupra organismului. In plus, strugurii mai contin acizi organici si taninuri. Bogatia compozitiei chimice a mustului in substante folositoare si marea lui valoare nutritiva i-a determinat pe unii sa denumeasca mustul obtinut prin presare “laptele vegetal”.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.