Setari Cookie-uri

Mustul

Toamna este dominata de aparitia acestui fruct minunat, care este strugurele si de lucrarile legate de prelucrarea lui sub forma de must si de vin. Pe langa gustul sau deosebit de placut fructul este bogat in compusi chimici cu valoare nutritiva si energetica mare.

Strugurii au efect laxativ si diuretic

Strugurii bine spalati pot fi consumati ca atare sau sub forma de must. Ei sunt indicati in alimentatia organismelor tinere, a celor care fac eforturi fizice mari, cum ar fi de exemplu sportivii si mai ales pentru persoanele de varsta a treia. Ca actiune fitoterapeutica, strugurii au efect laxativ si diuretic. Actiunea diuretica este necesara celor care sufera de rinichi, cu litiaze, a celor cu anumite forme de reumatism, cum este guta si artritismul; de asemenea, strugurii sunt folositi in cura de slabire si in cazurile de intoxicatii.

Continutul lor in saruri de fosfor ii fac folositori pentru cei cu activitate intelectuala intensa. Avand efect laxativ ei pot fi consumati de cei care sufera de constipatie, ca laxativ, sau de diverse afectiuni ale pielii. Compusii zaharosi si vitaminele din struguri au efecte favorabile asupra suferintelor hepatice, digestive ale ficatului, prin mobilizarea vezicii biliare si asigurarea evacuarii ei. Glucoza si levuloza din struguri, in prezenta sarurilor de fosfor, intra in compozitia unor enzime foarte importante cu rol energetic. 100 g de struguri au valoare energetica de 70 - 90 de calorii (ratia de struguri pe o zi constituita din 3-4 kg de fructe este cea fiziologica).

Strugurii sunt buni pentru ingrijirea tenului

Strugurii striviti si mustul au aplicatii in cosmetica, pentru ingrijirea tenului, contribuind la reimprospatarea acestuia. Strugurii negri sunt mai bogati in tanin si produsi antocianici, avand calitati tonice mai accentuate decat cei albi si in plus contribuie la imbunatatirea vederii. Pentru cazurile de constipatie, obezitate, litiaze biliare si renale este recomandata cura de struguri care consta in consumarea a 1-3 kg pe zi timp de 3 - 4 zile pe saptamana sau a cantitatii echivalente de must pentru cei care nu suporta cojile si samburii fructului.

De la vita de vie se pot folosi sub forma de infuzie 1 - 2 ligurite la o cana, 2 cani pe zi, si frunzele, cu efecte favorabile in celulite, obezitate, litiaze renale si biliare, in cure prelungite, mai ales in perioada in care strugurii lipsesc. Vinul obtinut prin fermentarea mustului are si el calitati fitoterapeutice, in functie de culoare, tarie, specie si modul de obtinere: el are reputatia de a fi un stimulent al apetitului si un activator al circulatiei sangelui, mai ales baut zilnic la masa de pranz si in cantitati rezonabile. Unii cercetatori afirma chiar ca vinul previne infarctul si stimuleaza pofta de mancare.

Un articol de Farm. primar Mircea Teodosiu


Sursa:


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.