Fiind destinate uzului extern, baile de plante actioneaza la nivelul tegumentelor prin substantele active pe care le contin. Din vasta flora care populeaza tara noastra, sunt recomandate numai acele plante care contin uleiuri volatile, taninuri, substante cu actiuni dezinfectante, calmante si emoliente.

Plante pe care le poti creste in baie - Prima parte

Baile fitobalneologice se pregatesc in mai multe feluri. In randurile care urmeaza va prezentam o astfel de metoda: intr-un saculet de tifon se pune cantitatea de amestec de plante din formula recomandata de fitoterapeut (si daca acesta este si medic, cu atat mai bine pentru bolnav). Se umecteaza saculetul cu plante medicinale cu putina apa calduta. Dupa 10-15 minute se prepara, de la caz la caz, infuzia sau decoctul in cantitatea de apa indicata. Cand este inca fierbinte se pune in cada de baie cu apa, cu saculet cu tot. Saculetul cu plante medicinale se stoarce bine. La baie se mai poate adauga si putina sare grunjoasa, de salina sau sare iodata.

Alti specialisti in fitobalneologie recomanda prepararea unui extract de baza prin macerarea plantelor din formula in apa calduta la 10 litri, 4-5 ore. Din extractul de baza se utilizeaza ¼ in 2 l apa calduta cu care se fac bai de maini, de picioare sau comprese. Extractul de baza se poate pastra opt zile, eventual cu un conservant (acid salicilic sau benzoat de sodiu).

Un alt mod de preparare, mai costisitor insa este urmatorul: amestecatI uleiuri volatile in alcool de 90 si turnatI-le in apa de baie. Desi metoda este mai usoara si mai rapida, prezinta dezavantajul ca in acest mod se utilizeaza numai o parte din substantele active din plantele medicinale, respectiv uleiurile volatile.

Tratamente cu plante medicinale

In distoniile neuro-vegetative, in degeraturi, in tulburarile de menopauza, ca si in unele boli ale organelor pelviene se recomanda urmatoarea formula:

AmestecatI 30 g de coada soricelului, 20 g levantica, 20 g rozmarin, 20 g talpa gastii, 10 g flori de tei sI folositI-le dupa cum urmeaza: Extern, se face o infuzie preparata din 300 g amestec de plante medicinale la 3 l apa. Se imbiba o bucata de tifon sau o compresa mare in aceasta infuzie si se aplica local in zona afectata in procesul patologic.

In tulburarile circulatorii centrale si periferice, pe langa tratamentul intern, se recomanda si unele proceduri balneofitoterapeutice, fie locale, fie generale, folosind urmatoarele plante medicinale:

Hepatita C - boala care NU doare, dar UCIDE
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: