Setari Cookie-uri

Plante medicinale - ceaiuri si bai de sanatate

Fiind destinate uzului extern, baile de plante actioneaza la nivelul tegumentelor prin substantele active pe care le contin. Din vasta flora care populeaza tara noastra, sunt recomandate numai acele plante care contin uleiuri volatile, taninuri, substante cu actiuni dezinfectante, calmante si emoliente.

30 g de coada soricelului, 25 g de menta, 10 g fierea pamantului, 25 g sunatoare, 10 g flori de arnica. Pentru bai de picioare se folosesc 100 g amestec de plante la 2 l apa, sub forma de infuzie, la care, dupa infuzare se adauga 2 linguri de sare. Pentru stimularea nervilor vasomotorii locali se recomanda alternarea bailor fierbinti cu cele reci. Pentru baile generale se utilizeaza 500 g amestec de plante puse intr-un saculet de tifon si fierte timp de 5 minute, in 3 l apa. Dupa 10 minute, intreaga cantitate se pune in cada de baie. Se adauga si 300 g sare grunjoasa.

In unele tulburari metabolice, in starile de surmenaj fizic sau nervos, in anemie si in perioada de convalescenta se recomanda:

20 g sulfina, 20 g sovarv, 10 g frunze de nuc, 10 g radacina de obligeana, 10 g radacina de valeriana sI 30 g radacina de lemn dulce. Din acest amestec de plante medicinale se prepara un decoct scurt (10 minute), din 300 g plante la 3 l apa. Dupa o fierbere inceata se lasa sa se raceasca timp de 10 minute. Intreaga cantitate se pune in apa de baie. O sedinta de baie dureaza 20 de minute, dupa care bolnavului i se face un masaj cu un prosop aspru. Inainte de culcare se recomanda de uz intern si o infuzie preparata din flori de tei, musetel sau de coada soricelului in parti egale, din care se pun 2 lingurite la o cana cu apa, indulcita cu zahar sau cu miere de albine.

In starile de nervozitate, in insomnie, in starile de neliniste sau de anxietate se recomanda formula:
20 g melisa, 30 g muguri de pin, 30 g talpa gastii, 10 g busuioc sI 10 g maghiran. Pentru bai generale se recomanda prepararea unei infuzii din 300 g amestec de plante la 3 l apa. Dupa 10 minute de infuzare se pune intreaga cantitate in apa de baie care nu trebuie sa depaseasca 45 . Dupa baie se recomanda si un ceai sedativ. Efectul terapiei interne cu cel al terapiei externe se cumuleaza, influentand favorabil starea clinica a bolnavului.

In scop analgetic (antialgic) si mai ales in durerile reumatice, in nevralgii sau in mialgii, in lumbago sau in sciatica, dar si in unele tulburari circulatorii locale si in neurodermite, se recomanda:
30 g de coaja de salcie, 20 g coaja de castan salbatic, 20 g cretusca, 20 g coada calului, 10 g sulfina. Pentru bai generale se recomanda un decoct, preparat din 300 g amestec de plante la 5 l de apa. Se fierbe in vas acoperit, timp de 10 minute, apoi intreaga cantitate se pune in apa de baie. Se adauga la baie si 250 g sare grunjoasa. Pentru aplicatii locale se recomanda un decoct concentrat din 100 g amestec de plante la 1 l apa, cu care se aplica comprese caldute pe locul deureros.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Septembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.