Setari Cookie-uri

Soia protejeaza de cancer

Soia este un aliment care in urma cu ceva timp era asociat cu saracia, fiind considerat un produs de baza intr-o societate paupera. In ultima vreme, oamenii si-au revizut atitudinea fata de aceast aliment, in conditiile in care suntem din ce in ce mai convinsi de efectele sale benefice pentru sanatate.

Soia este un aliment care in urma cu ceva timp era asociat cu saracia, fiind considerat un produs de baza intr-o societate paupera. In ultima vreme, oamenii si-au revizut atitudinea fata de aceast aliment, in conditiile in care suntem din ce in ce mai convinsi de efectele sale benefice pentru sanatate.

Soia - in atentia oamenilor de stiinta:

Despre soia s-a scris multa literatura, mai ales stiintifica. Actualmente exista in bazele de date medicale nenumarate studii despre aceasta planta si compusii ei. Este clar ca soia este in centrul interesului multor oameni de stiinta.

Care sunt totusi motivele pentru acest interes? In primul rand exista un interes comercial, deoarece soia este una dintre cele mai bine vandute legume la nivel mondial. Apoi exista un interes din partea comunitatii nutritionistilor, care vad in soia un produs sanatos. Si nu in ultimul rand din partea medicilor, care au ajuns la concluzia ca soia este benefica in lupta cu kilogramele, cu colesterolul, in preventia blilor cardiovasculare, dar si in profilaxia si tratamentul diverselor forme de cancer.

Un studiu efectuat la Universitatea din California, Berkeley a adus noi dovezi care intaresc reputatia de aliment sanatos a plantei de soia. Aparut in publicatia Cancer Research, studiul arata ca soarecii care au avut aplicat pe piele un extract de proteine de soia au avut rate semnificativ mai mici de a face cancer de piele decat colegii lor de cusca asupra carora nu s-a facut acest tratament. Desi perspectiva unei pastile de preventie a cencerului de piele care sa contina proteine din soia este destul de indepartata, mai accesibila pare sa fie utilizarea acestor proteine in creme de protectie solara.

Multe cercetari asupra proprietatilor santogene ale produselor de soia au fost elaborate de-a lungul timpului. Studii epidemiologice efectuate in China si Japonia, unde dietele bogate in soia sunt populare, au aratat ca oamenii din aceste regiuni au rate mult mai mici de cancer de diferite tipuri si boli de inima decat populatia occidentala, unde alimentatia contine putina soia sau deloc.

In 1999, FDA, agentia americana de reglementare a alimentatiei si produselor farmaceutice, a permis producatorilor de alimente din soia sa foloseasca etichete pe care sa scrie ca 2 grame de proteina din soia pe zi reduce riscul de boli cardiace. Produsele care se bucura de aceasta lege trebuie sa contina cel putin 6,5 grame de proteina per portie. Inainte de a da aceasta recomandare, FDA a avut in vedere numeroase studii ce au aratat ca soia diminueaza colesterolul rau si creste colesterolul bun. Actualmente, exista peste 600 de studii ce arata ca soia ar putea preveni aparitia bolii de inima si a complicatiilor ei.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Noiembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.