Setari Cookie-uri

Soia protejeaza de cancer

Soia este un aliment care in urma cu ceva timp era asociat cu saracia, fiind considerat un produs de baza intr-o societate paupera. In ultima vreme, oamenii si-au revizut atitudinea fata de aceast aliment, in conditiile in care suntem din ce in ce mai convinsi de efectele sale benefice pentru sanatate.

Izoflavonele ar putea trata cancerul

Atentia s-a concentrat in ultima vreme pe izofavonele din soia, un fitoestrogen continut in aceasta planta, care se comporta ca un hormon estrogen uman dar cu actiune mai blanda si pe inhibitorul Bowman-Birk, o alta componenta din soia cu proprietati anti-canceroase. Cercetari efectuate in 2007 in Japonia arata ca isoflavonele din soia pot preveni cancerul de prostata sau cancerul de ovar. Pe baza acestor observatii s-a sintetizat un medicament pentru cancerul de ovar similar cu o isoflavona din soia. Este vorba de phenoxidiol, un analog al genesteinei din soia. Acest medicament este util in cancerul de prostata, de ovar, melanom malign si cancere epiteliale.

Un risc in consumul de soia este reprezentat de potentialele alergii la aceasta planta. Totusi, in cadrul unui consum zilnic moderat, sub 25g, nu ar tebui sa existe probleme.

Cu toate acestea, multi agenti anti-cancer nu vor iesi prea curand din laboratoare pentru a ajunge pe rafturile farmaciilor, deoarece majoritatea cercetarilor care implica proteinele din soia sunt inca la inceput. Astfel de studii atrag interesul oamenilor de stiinta si deschid noi directii pentru viitoare cercetari si aplicatii ale proteinelor din soia.

Un articol de Ciprian Chitu
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Noiembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.