Setari Cookie-uri

Prunele, virtutile curative ale toamnei

Sursa de sanatate si vitalitate, prunele ne imbie de fiecare data prin aroma si culoarea lor. Foarte raspandite in acest sezon, aceste fructe reprezinta metoda ideala de tratament naturist in cazul diferitelor afectiuni ale organismului.

In cosmetica, prunele sunt folosite sub forma de masti cu proprietati astringente, pentru detoxifiere in cazul tenului gras, cu porii deschisi.

Indicatii terapeutice

* Fructele propriu-zise: se consuma de obicei dimineata, cu o jumatate de ora inainte de masa. Este indicat ca prunele sa fie consumate moderat, in cure de doua-trei zile consecutiv. Ajuta la eliminarea toxinelor din organism si imbunatatesc tranzitul intestinal.

* Compotul: desi prin fierbere o mare parte dintre proprietati dispar, compotul este indicat in cazul hemoroizilor sau al afectiunilor digestive.

* Fructele uscate: au proprietati depurative superioare fructelor crude datorita concentratiei substantelor ca urmare a deshidratarii. In cazul persoanelor ce sufera de afectiuni ale ficatului, sunt indicate diferite cure cu prune uscate. Deshidratate, prunele isi pastreaza mai mult timp proprietatile, reusind sa creasca si nivelul hemoglobinei.

* Decoctul: este indicat in cazul persoanelor ce sufera de inflamatii ale splinei. In aceste cazuri, se recomanda consumarea decoctului dimineata si al fructelor seara, inainte de masa.

* Sucul: se foloseste adesea in prevenirea hipertensiunii arteriale prin consumarea cate unui pahar, inainte de masa, timp de o saptamana.

* Infuzia de frunze de prun: se consuma dupa mese, ajutand la revitalizarea si energizarea organismului.

* Vinul tonic din prune uscate: se recomanda in cazul persoanelor ce sufera de anemie, reumatism sau afectiuni biliare.

Pentru ca efectul laxativ sa fie cel asteptat, este indicata adaugarea de zeama de lamaie in obtinerea decoctului din prune uscate.

Un articol de Andreea Clucerescu, Consultant: Ion Viorica, Medic de familie

Sursa:


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Noiembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.