Fitoestrogenii, hormoni de la natura

Fitoestrogenii sunt o forma mai putin activa de hormoni, intalniti in numeroase plante. Astazi, aceste substante sunt intens promovate ca avand o mare eficienta in ameliorarea simptomelor menopauzei. Dincolo de beneficiile descrise acestor substante, cercetatorii incearca sa raspunda la o serie de intrebari privind utilizarea fitoestrogenilor: sunt siguri? Care sunt riscurile folosirii lor? Pot induce fitoestrogenii cancer de san?

Fitoestrogenii sunt o forma mai putin activa de hormoni, intalniti in numeroase plante. Astazi, aceste substante sunt intens promovate ca avand o mare eficienta in ameliorarea simptomelor menopauzei.

Dincolo de beneficiile descrise acestor substante, cercetatorii incearca sa raspunda la o serie de intrebari privind utilizarea fitoestrogenilor: sunt siguri? Care sunt riscurile folosirii lor? Pot induce fitoestrogenii cancer de san?

Se stie ca o expunere prelungita la actiunea unor hormoni precum cei oferiti femeilor la menopauza, cei luati in eforturile de a ramane insarcinata si chiar si cei produsi de propriile organisme, cresc riscul de a fi diagnosticate cu cancer, mai ales cancer mamar. Multi medici sunt de parere ca si substantele chimice asemanatoare hormonilor – xenoestrogenii – gasiti in cantitati din ce in ce mai mari in hrana si apa, contribuie intr-o anumita masura la riscul de aparitie a cancerului de san. Se pune problema daca si fitoestrogenii cresc acest risc.

Aproapte tot ce consumam – cereale, seminte, fasole, nuci, ulei, fructe, legume, radacinoase – contin fitoestrogeni. Oamenii de stiinta au masurat metabolitii fitoestrogenilor in urina unor femei sanatoase si au descoperit ca persoanele cu nivelele cele mai mici aveau sanse de patru ori mai mare de a face cancer mamar decat cele cu concentratii mai mari. Se pare ca de fapt fitoestrogenii au un rol protector pentru tesuturi de efectele cancerigene ale unor substante ca xenoestrogenii sau alti poluanti hormonali.

Lucrurile par simple – consumi mai multi fitoestrogeni, esti mai sanatoasa – si chiar asa este, atat timp cand te rezumi la consumul fitoestrogenilor preluati din dieta. Dar cand granita dintre alimentatie si medicina este stearsa, cand fitoestrogenii sunt izolati si concentrati, vanduti sub forma de pastile, ei devin hormoni foarte periculosi, capabili sa induca dezvoltarea cancerului de san.

Plantele contin mai multe tipuri de estrogeni. Clasa cea mai studiata este cea a izoflavonelor care se gasesc in soia. In plus, ele contin minerale si alti constituenti care ajuta organismul sa proceseze si sa modifice fitoestrogenii, pentru a putea fi folositi in siguranta. Trifoiul rosu, de exemplu, este bogat in minerale si contine toate cele patru tipuri principale de fitoestrogeni. Este cea mai cunoscuta planta anti-cancer. De altfel, majoritatea plantelor bogate in fitoestrogeni au aratat proprietati anticancerigene.

Retail jobs

Vizionare placuta


Kudika
5 Mai 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri