Setari Cookie-uri

Fitoestrogenii, hormoni de la natura

Fitoestrogenii sunt o forma mai putin activa de hormoni, intalniti in numeroase plante. Astazi, aceste substante sunt intens promovate ca avand o mare eficienta in ameliorarea simptomelor menopauzei. Dincolo de beneficiile descrise acestor substante, cercetatorii incearca sa raspunda la o serie de intrebari privind utilizarea fitoestrogenilor: sunt siguri? Care sunt riscurile folosirii lor? Pot induce fitoestrogenii cancer de san?

Hormonii din plante, incluzand majoritatea fitoestrogenilor, nu pot fi folositi direct de organismul uman. Dar acestia pot fi convertiti in forme utilizabile, cu ajutorul bacteriilor din colon. De aceea, medicamentele care distrug flora bacteriana, de exempul antibioticele, scad cantitatea de fitoestrogeni disponibila. Flora bacteriana poate fi refacuta consumand mai mult iaurt, branzeturi nepasteurizate, bere si vin, fructe si salate.

Iata care sunt cele mai bogate plante in fitoestrogeni:

• Soia
• Cerealele integrale;
• Semintele (floarea soarelui, dovleac)
• Fasolea si plantele inrudite (lintea, soia, mazarea)
• Legumele cu frunze verzi (varza, broccoli, patrunjel);
• Fructe (cirese, struguri, mere, pere, piersici, prune, capsuni, fructe de padure);
• Uleiul de masline si din seminte;
• Usturoiul, ceapa

Aceste alimete au si alte proprietati benefice. Spre exemplu, produsele de soia sunt foarte hranitoare, au cantitati mici de grasimi saturate, nu au colesterol, sunt bogate in fibre, in vitamine si minerale. Si nici cantitatea de proteine nu este de neglijat, soia fiind un aliment bogat in aceasta clasa de nutrienti.

Proteinele din soia sunt singurele proteine considerate complete, echivalente proteinelor de origine animala. Acestea antreneaza o pierdere mai mica de calciu din organism decat proteinele animale. Produsele din soia sunt de asemenea bogate in calciu si fier.

Beneficiile includerii fitoestrogenilor in dieta sunt foarte promitatoare. Insa cercetatorii avertizeaza asupra cantitatilor prea mari, ce pot provoca probleme de dezvoltare si fertilitate. Fitoestrogenii nu pot inlocui tratamentele prescrise de medic pentru osteoporoza sau colesterol. In plus, ei trebuie evitati de persoanele care iau anumite medicamete precum tamoxifenul, folosit in tratarea cancerului de san.

Un articol de Ciprian Chitu

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Mai 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.