Kudika
12 Mai 2008

Soia este o planta tot mai des folosita in industria alimentara si in cadrul tratamentelor naturiste datorita beneficiilor sale numeroase. Tot mai multe alimente contin preparate din soia, spre exemplu uleiul de soia este continut in margarina, concentratul de soia este folosit pentru consistenta sosurilor, pentru a creste nivelul proteic in unele mancaruri, lecitina din soia (emulsificatorul E322) este unul dintre cei mai des folositi aditivi alimentari etc.

Soia este o planta tot mai des folosita in industria alimentara si in cadrul tratamentelor naturiste datorita beneficiilor sale numeroase. Tot mai multe alimente contin preparate din soia, spre exemplu uleiul de soia este continut in margarina, concentratul de soia este folosit pentru consistenta sosurilor, pentru a creste nivelul proteic in unele mancaruri, lecitina din soia (emulsificatorul E322) este unul dintre cei mai des folositi aditivi alimentari etc.

Efectele benifice ale acestei plante evidentiate in urma unor studii de specialitate au crescut interesul pentru introducerea ei in unele regimuri sau diete pe care trebuie sa le urmeze anumiti bolnavi, dar si oamenii sanatosi.

Ca si continut, soia are la fel de multe proteine ca si carnea, si de aceeasi calitate. Contine, de asemenea, fier si complexul de vitamine B, este o sursa bogata de fibre (scade nivelul colesterolului), contine si izoflavonoide, care fac parte din familia fitoestrogenilor (estrogeni naturali, din plante) care se gasesc si in naut, seminte, vin rosu, ovaz si in legumele cu pastai.

Care sunt beneficiile consumului de soia?

Soia prezinta efecte benefice in multe patologii, spre exemnplu:

- reduce nivelul colesterolului rau;
- reduce hipertensiunea;
- impiedica dezvoltarea celulelor canceroase in anumite zone ale corpului;
- intareste sistemul imunitar;
- controleaza nivelul glicemiei la diabetici;
- reduce inflamatiile;
- mentine densitatea osoasa (osteoporoza);
- usureaza simptomele menopauzei;
- prezinta efecte benefice asupra tiroidei.

Soia si hormonii estrogeni naturali

Femeile cu dezechilibre hormonale, cu ciclu menstrual neregulat si cele care se propie de menopauza sunt foarte sensibile privind nivelul de estrogeni din sange. Mai ales inaintea menopauzei, femeile se confrunta cu o varietate de simtome deranjante (bufeuri, insomnii etc.) datorita scaderii capacitatii ovarelor de a produce estrogeni. Soia contine un hormon natural, cu structura asemanatoare estrogenilor (fitoestrogeni), astfel ca un consum ridicat de fitoestrogeni din soia ajuta la reducerea disconfortului cauzat de aparitia menopauzei.

Soia si cancerul

Se pare ca soia are efecte inhibitoare asupra celulor canceroase, inhibandu-le intr-o anumita masura cresterea si inmultirea. Printre aceste substante ce inhiba dezvoltarea si raspandirea celulelor canceroase se numara: inhibitorii de proteaza, fitatii, fitosterolii, saponinele, izoflavonele, fenolii, lecitina si acizii grasi omega-3.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: