Setari Cookie-uri

Afla care sunt beneficiile consumului de soia

Soia este o planta tot mai des folosita in industria alimentara si in cadrul tratamentelor naturiste datorita beneficiilor sale numeroase. Tot mai multe alimente contin preparate din soia, spre exemplu uleiul de soia este continut in margarina, concentratul de soia este folosit pentru consistenta sosurilor, pentru a creste nivelul proteic in unele mancaruri, lecitina din soia (emulsificatorul E322) este unul dintre cei mai des folositi aditivi alimentari etc.

De asemenea se pare ca o alta substanta continuta in soia, genistein (un hormon natural) ar reduce riscul de aparitie al cancerului de san la femei.

Aceste beneficii pe care soia le are sunt utile in special pentru preventie, soia nu poate inlocui niciodata tratamentul canceros ci doar il poate insoti.

Sioa si bolile cardiovasculare

Un factor importat ce sta la baza unor afectiuni cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arteriala sau ingustarea vaselor care iriga inima, este reprezentat de colesterol. Preparatele din soia au capacitatea de a reduce nivelul colesterolului in sange si al trigliceridelor. Astfel soia poate fi folosita ca adjuvant in bolile cardiovasculare sau poate fi consumata preventiv, inlocuind mancarurile bogate in lipide complexe.

Dupa indelungi studii, Administratia Alimentatiei si a Medicamentelor (FDA) sustine ca o dieta saraca in grasimi si colesterol, dar cu un adaos zilnic de 25 g de proteine din soia poate reduce riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare.

Soia prezinta efecte benefice in osteoporoza

Cele mai multe produse din soia contin calciu si izoflavonoide (hormoni naturali) care au proprietatea de a reduce riscul dezvoltarii osteoporozei. Nu toate preparatele din soia contin o concentratie suficienta de claciu, tocmai de aceea trebuie sa adaugati pentru unele un supliment de calciu. Spre exemplu laptele din soia contine destul de putin calciu (9,8 mg la 250 ml) spre deosebire de laptele de vaca ce contine aproximativ 300 mg calciu la 250 ml. Avantajul laptelui de soia este acela ca mineralul (calciul) se absoarbe mult mai bine de organism decat calciul din laptele de vaca.

De asemenea soia are un continut suficient de iod pentru a preveni riscurile tulburarilor tiroidiene mai ales la persoanele cu un regim alimentar vegetarian. Totodata soia contine substante probiotice cu rol asemanator antibioticelor, fiind utila in caz de infectii.

Alaturi de un regim de viata sanatos si exercitii fizice regulate soia constituie un aliment care, daca este consumat sapatamanal, va garanteaza menstinerea starii de sanatate.
Citește și:

Un articol de Iulia D.

Vizionare placuta


Kudika
12 Mai 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.