Setari Cookie-uri

Zincul - creste imunitatea, combate acneea

Zincul este considerat unul dintre cele mai importante oligoelemente necesare organismului datorita rolului sau in numeroase procese indispensabile celulelor corpului. Organismul uman contine aproximativ 2 � 3 grame de zinc, raspandit in oase, dinti, muschi, piele, ficat, leucocite etc. Aceste tesuturi folosesc zincul in diverse procese dar nu constituie rezeve pentru acest element, de aceea, pentru a avea asigurat un nivel optim de zinc, organismul depide de asimilarea sa din alimentative.

Zincul este considerat unul dintre cele mai importante oligoelemente necesare organismului datorita rolului sau in numeroase procese indispensabile celulelor corpului. Organismul uman contine aproximativ 2 – 3 grame de zinc, raspandit in oase, dinti, muschi, piele, ficat, leucocite etc. Aceste tesuturi folosesc zincul in diverse procese dar nu constituie rezeve pentru acest element, de aceea, pentru a avea asigurat un nivel optim de zinc, organismul depide de asimilarea sa din alimentative.

Rolurile zincului in organism:

Zincul intra in structura a peste 300 de enzime cu functii vitale in organism. Cele mai importante dintre ele intervin in:

• Excretia dioxidului de carbon (anhidraza carbonica);
• Metabolismul oaselor (fosfataza alcalina);
• Protejarea celulelor de actiunea radicalilor liberi de oxigen (superoxid dismutaza);
• Detoxifierea organismului de alcool, in ficat (alcool-dehidrogenaza);
• Digestia proteinelor din alimente (carboxipeptidaza)

Alte roluri ale zincului in organism:

• Intervine in diviziunea celulara;
• Este necesar pentru sinteza AND si proteinelor;
• Protejeaza membrana celulara;
• Regleaza nivelul si activitatea vitaminei A;
• Influenteaza cresterea si dezvoltarea;
• Intra in compozitia unor hormoni sau le controleaza secretia: insulina, hormoni tiroidieni, hormoni gonadotropi;
• Intervine in spermatogeneza

Zincul are proprietati antiiflamatoare si intervine in functionarea sistemului imunitar prin reglarea celulelor componente ale acestuia, iar gustul, mirosul si vazul sunt dependente de acest oligoelement.

Preparatele cu zinc intervin cu succes in combaterea dermatitelor, a infectiilor cu fungi (ciuperci), a leziunilor de psoriazis, in blefarite (infalmatiile pleoapelor) sau in alopecie (caderea prematura a parului). S-a semnalat totodata, efectul sau favorabil in cazul cirozei. Are de asemenea un rol important in procesul de reprodurere si in alaptare.

Toare acestea fac din zinc un element indispensabil.

Consecintele deficitului de zinc:

Scadearea nivelului de zinc a fosta asociata cu scaderea apetitului, scaderea imunitatii, vidnecare lenta a ranilor, defecte la nastere si probleme de sanatate ale noilor-nascuti. Semne ale carentei de zic sunt si caderea parului, dermatitele, tulburari de comportament, scaderea acuitatii vizuale, intarzierea maturizarii sexuale.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Mai 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.