Setari Cookie-uri

Zincul - creste imunitatea, combate acneea

Zincul este considerat unul dintre cele mai importante oligoelemente necesare organismului datorita rolului sau in numeroase procese indispensabile celulelor corpului. Organismul uman contine aproximativ 2 � 3 grame de zinc, raspandit in oase, dinti, muschi, piele, ficat, leucocite etc. Aceste tesuturi folosesc zincul in diverse procese dar nu constituie rezeve pentru acest element, de aceea, pentru a avea asigurat un nivel optim de zinc, organismul depide de asimilarea sa din alimentative.

Cantitatea de zinc din organism scade in cazul unor afectiuni precum alcoolismul, diabetul tumori maligne sau boli renale si hepatice. Datorita faptului ca zincul este preluat din alimentatie, absorbtia sa poate fi ingreunata de anumite boli gastrointestinale precum sindromul de malabsorbtie, boala Chron, colite, diaree.

Surse de zinc:

Necesarul de zinc al unui adult este de aproximativ 12-16 mg. Aceasta cantitate variaza in functie de varsta sex, stare fiziologica. De exemplu, necesarul de zinc creste in sarcina (16 – 21 mg) si in lactatie (18 – 22 mg).
Principalele surse de zinc sunt alimentele bogate in proteine animale cum ar fi carnea, pestele, fructele de mare, ouale, produsele lactate, dar si drojdia de bere, fasolea. Deoarece din multe diete vegetariene lipsesc aceste alimente, la vegetarieni, absorbtia zincului se produce in general lent. Se apreciaza ca vegetarienilor le este necesar un aport de doua ori mai mare decat celor care consuma alimente nonvegetariene.

Citește și:

Absorbtia zincului este ingreunata de alimentele bogaste in fibre, deoarece acestea contin fitati ce foarmeaza cu zincul complexe insolubile.

Suplimentele de zinc:

Zincul este un element introdus in numeroase complexe de multiminerale si multivitamine. Se gaseste si sub forma de sulfat, gluconat sau picolinat de zinc in doze cuprinse intre 15 si 60 mg zinc elementar.

Desi eficacitatea lor pare egala, gluconatul este mai bine tolerat de organism decat sulfatul. Este de asemenea disponibil si sub forma de combinatii cu vitamina C, magneziu si complexul de vitamine B.
Dozele excesive de zinc pot fi toxice. Un studiu condus de catre Institutul National al Sanatatii si Colegiul Medical Harvard a relevat faptul ca un aport de zinc sub forma de supliment mai mare de 100 mg/zi a dus la dublarea incidentei cancerului de prostata.

Zincul are numeroase indicatii terapeutice, fiind prescris in deficiente ale sistemului imunitar, in raceli, in scurtarea timpului de vindecare a ranilor, cicatricilor si arsurilor, in deficitele de atentie.

Un articole de Ciprian Chitu

Citește și:

    Vizionare placuta


    Kudika
    14 Mai 2008
    Echipa Kudika

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.