Setari Cookie-uri

Helioterapia sau baile de soare

Soarele este unul dintre elementele primordiale fara de care viata nu ar putea exista. Lumina solara influenteaza o multitudine de procese biochimice care stau la baza metabolismelor organismului uman.

Soarele este unul dintre elementele primordiale fara de care viata nu ar putea exista. Lumina solara influenteaza o multitudine de procese biochimice care stau la baza metabolismelor organismului uman.

Terapia cu ajutorul razelor solare are efecte benefice asupra organismului, reechilibrandu-l metabolic, hormonal, chiar si din punct de vedere psihic.

In ultima perioada s-a instaurat o adevarata fobie fata de expunerea la soare, ca urmare a unor campanii de promovare a efectelor negative pe care aceasta le implica (riscul de cancer de piele, arsuri solare etc). Dincolo de masurile de protectie pe care oricine trebuie sa si le ia impotriva expunerii excesive la lumina solara, fobia fata de soare este un pericol, sustin specialistii.

Privarea organismului de lumina naturala este fundamental gresita, pentru ca impiedica organismul sa-si sintetizeze vitamina D. Aceasta are proprietatile antioxidante ale unei vitamine, insa joaca si rolul unu adevarat hormon, pentru ca intervine in metabolismul calciului si fosforului. Vitamina D stimuleaza absorbtia intestinala a calciului si reabsorbtia sa renala.

Citește și:

Limitarea expunerii corpului la soare scade concentratia vtaminei D din organism si produce efectele carentei de vitamina D, in special rahitismul la copii si osteomalacia in cazul adultilor.

Numeroase studii semnaleaza un alt pericol la care ne expunem daca nu avem suficienta vitamina D. Datorita efectelor sale puternic antioxidante, vitamina D are un mare potential anticarcinogen, prevenind formarea si dezvoltarea celulelor tumorale si deci a cancerului. Exita cateva studii interesante care au aratat ca incidenta cancerului de piele este mai degraba asociata cu carenta de vitamina D, decat cu expunerea inadecvata la soare. Un astfel de studiu a investigat prevalenta cancerelor de piele in randul marinarilor: cei care aveau cele mai multe cazuri de cancer de piele nu erau cei care lucrau toata ziua pe punte in bataia soarelui, ci erau persoanele care lucrau in sala motorului si care vedeau foarte rar lumina solara.

Citește și:

O alta observatie in concordanta cu acest fapt este aceea ca numarul cazurilor de cancer de piele scade in randul populatiei pe masura apropieri de Ecuator.

Vizionare placuta


Kudika
28 Iulie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.