Setari Cookie-uri

Cromul, mineralul indispensabil organismului

Cromul este un mineral indispensabil pentru procesele metabolice ale organismului nostru, avand un rol important in fucntionarea normala o sistemelor si aparatelor corpului uman.

Cromul este un mineral indispensabil pentru procesele metabolice ale organismului nostru, avand un rol important in fucntionarea normala o sistemelor si aparatelor corpului uman.

Care sunt cele mai bune surse de crom?

Cromul se gaseste din abundenta in produsele alimentare naturale:
- Drojdia de bere
- Carne
- Cartofi
- Branzeturi
- Condimente
- Melasa
- Cereale
- Fructe si legume proaspete
- Apa de la robinet nededurizata (insa este bine sa nu o consumati nefiarta)

Cromul se mai poate procura din suplimentele alimentare pe care le gasiti in farmacii. De asemenea gatitul in vase de inox pastreaza continutul in crom al mancarurilor.

Necesarul zilnic de crom al organismului este destul de mic, astfel ca o dieta variata asigura o cantitate de crom suficienta pentru buna functionare si derulare a proceselor metabolice.

Care sunt beneficiile cromului?

Citește și:

Beneficiile cromului sunt multiple, iar in unele patologii detine un rol impoartant, spre exemplu:
- Pentru diabetici cromul este foarte important, mai ales pentru cei care necesita administrare de insulina (insa si pentru restul). Beneficiile aduse acestor pacienti se datoreaza faptului ca glucoza din sange este transportata in celule prin mecanisme dependente de crom. In felul acesta putem afirma ca rolul cromului in metabolismul glucidelor este deosebit de important, avand influente benefice asupra evolutiei bolii diabetice.
- De asemenea cromul participa in metabilosmul grasimilor si al proteinelor
- Cromul protejeaza impotriva cresterii colesterolului, avand deci efecte anticolesterolemiante, fiind util in preventia bolilor cardiovasculare si arteriosclerozei.
- Suplimentele de crom sunt recomandate celor care au nevoie de o crestere a masei musculare.
- Mobilizeaza depozitele de grasimi, ducand la eliminarea acestora si la pirderea surplusului de kilograme.
- Protejeaza impotriva glaucomului si a altor afectiuni oculare. S-a demonstrat ca deficitul de crom este asociat cu glaucomul.
- Cromul scade pierderile de calciu, fiind util spre exemplu femeilor aflate la menopauza, ca metoda de preventie a osteoporozei.

Citește și:

Care sunt efectele adverse ale cromului?

In general cromul din alimente este bine tolerat de organism si de asemenea mesele obisnuite asigura o cantitate optima de crom. Totusi, in cazul celor care fac exces in administrarea supimentelor de crom pot sa apara unele efcte adverse, rare, cum ar fi:

Vizionare placuta


Kudika
8 August 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.