Cuprul face parte din categoria microelementelor, insa rolurile sale in organism sunt deosebit de importante.

Dezvolatarea copiilor depinde foarte mult de cantitatea de cupru din timpul sarcinii dar si dupa nastere. Corpul lor stocheaza acest mineral in ultimul trimestru de sarcina pentru a asigura cantitatea de cupru necesara numeroaselor procese metabolice in care acesta este implicat. Cuprul este crucial pentru formarea si dezvoltarea normala a creierului si sistemului nervos. El este un ingredient important in producerea si intretinerea mielinei, acel material care invaluie fibrele nervoase. Are de asemenea un rol important in formarea neurotransmitatorilor – mesageri ce poarta informatia de la o celula nervoasa la alta.

Efect antioxidant:

Radicalii liberi sunt produsi nocivi ai metabolismului care in lipsa neutralizatrii produc distrugeri la nivel molecular in celulele si tesuturile organismului. Oxidarile produse in procesele metabolice cresc riscul de cancer si de boli cadiovasculare. Din fericire, organismul poate controla nivelul oxidarilor tisulare prin neutralizarea radicalilor liberi gratie unor sisteme antioxidante. In apararea organismului fata de radicalii liberi cuprul joaca un rol important. El intra in componenta multor enzime ce se gasesc in toate celulele corpului si care au drept scop tocmai neutralizarea radicalilor liberi si limitarea distrugerilor celulare.

Asupra oaselor si pielii:

Cuprul este indispensabil formarii tesutului conjunctiv, acel tesut care actioneaza ca un liant intre toate celulele organismului, legandu-le unele de altele pentru a forma organele. Tesutul conjunctiv este extrem de polimor - mentine organele la locul lor, confera fermitate pileii si rezistenta oaselor. Colagenul este unul dintre tipurile de tesut conjunctiv ce se gaseste in piele si in oase. In formarea lui cuprul este absolut esential. S-a observat ca fracturile oasoase, malformatiile de schelet si osteoporoza sunt mai frecvente atunci cand exista un deficit de cupru.

Cuprul previne anemia:

Desi toata lumea stie ca anemia este datorata carentei de fier, s-a dovedit ca si cuprul are un rol important in preventia acestei afectiuni. Cuprul ajuta la trecerea fierului intr-o forma pe care organismul o poate folosi (forma ferica) si intra in componenta unor enzime care transporta fierul de la si catre tesuturi. Un deficit de cupru va produce o boala caracterizata de anemie si de acumularea fierului in tesuturi.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: