Setari Cookie-uri

Leurda, planta purifianta a primaverii

Proprietatile leurdei o recomanda drept un excelent purificator general al organismului si un tonifiant remarcabil al sistemului imunitar. Substantele active continute de leurda ajuta la dilatarea vaselor de sange si la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, leurda are un efect remarcabil asupra sistemului nervos, ajutand la vindecarea starilor depresive si la eliminarea starilor de neliniste si nervozitate.


Proprietatile leurdei o recomanda drept un excelent purificator general al organismului si un tonifiant remarcabil al sistemului imunitar. Substantele active continute de leurda ajuta la dilatarea vaselor de sange si la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, leurda are un efect remarcabil asupra sistemului nervos, ajutand la vindecarea starilor depresive si la eliminarea starilor de neliniste si nervozitate.

Intr-unul din articolele precedente, am subliniat importanta anumitor alimente pentru purificarea si detoxifierea organismului la inceputul primaverii si nu putem decat sa dam dreptate cititorilor nostri care au inclus printre plantele tonice de primavara si leurda. Intr-adevar, aceasta planta, mai mult sau mai putin cunoscuta de multi dintre noi, merita sa se bucure de intreaga noastra atentie. O planta cu atatea beneficii asupra organismului umana merita inclusa la loc de cinste in meniul nostru de zi cu zi.

Citește și:

Denumita popular si ceapa vrajitoarelor sau usturoi de padure, leurda este o planta salbatica ce creste in padure sau in poienile dintre paduri la inceputul primaverii. Avand o aroma puternica de proaspat, o combinatie intre cea de usturoi (aroma sa este mai blanda si mai putin iute decat a usturoiului) si de arpagic, frunzele de leurda, in stare proaspata, pot fi folosite cu succes in diferite salate de primavara sau in asezonarea diverselor mancaruri. Este indicata culegerea acestei plantei inainte de inflorire, cand poate deveni toxica daca este consumata intr-o cantitate prea mare. Legendele autohtone povestesc ca pana si ursul, aflandu-se in cautarea hranii, pentru a se drege dupa lunga perioada de hibernare, prefera mai intai de toate frunzele de leurda.

Lasand la o parte teoriile folclorice, specialistii nutritionisti ne recomanda sa consumam cu incredere aceasta planta pentru a asigura organismului necesarul de vitamine si minerale si cu precadere la inceputul primaverii, atunci cand suntem predispusi anemiilor si asteniilor. Frunzele de leurda contin vitamina A, vitamina C, carotenoizi, ulei eteric complex si anumite substante minerale precum fosfor, calciu, natriu, fier, cupru, etc. Proprietatile leurdei o recomanda de asemenea drept un excelent purificator general al organismului si un tonifiant remarcabil al sistemului imunitar. Atentie insa. In bucataria traditionala, leurda este intrebuintata mai ales in bucataria ardeleneasca si in cea din Muntenia. Consumata doar in stare proaspata, isi pastreaza leurda proprietatile sale medicinale deosebite.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Aprilie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.