Setari Cookie-uri

Ce trebuie sa stii despre durerile de cap

Durerile de cap, desi toate au aceleasi doua particularitati si anume durerea precum si localizarea sa la nivelul capului, totusi cauzele care le produc, tipul de raspuns sistemic precum si tratamentul sunt diferite.

Durerile de cap - desi toate au aceleasi doua particularitati si anume durerea precum si localizarea sa la nivelul capului, totusi cauzele care le produc, tipul de raspuns sistemic precum si tratamentul sunt diferite.

Migrena reprezinta acea durere de cap care de obiecei are un caracter mai puternic si dureaza peste 4 ore. Cefaleele simple pot fi usoare, spontante, pot dura si sub o ora, pot avea intensitate redusa sau caracter migrator in cadrul aceluiasi puseu.

In general cauzele cefaleei determina atat intensitatea acesteia, cat si simptomatologia asociata si tratamentul. De multe ori tratamentul nu este deloc simplu, spre exemplu daca are drept cauza stresul, se vor lua medicamente pentru inlaturarea durerii, dar aceasta nu inseamna ca cefaleea este vindecata, ea reapare pana cand pacientul reuseste sa scape de starea tensionata, pana cand invata mecanisme antistres si isi revigoreaza organismul. Tratarea cefaleelor, cum ziceam, implica nu tratarea durerii, ci a cauzelor care o produc, tratamentul putand fi medicamentos pentru cazurile grave, sau, desi rar practicat la noi in tara datorita conceptiilor gresite, unul psihogen (pacientii au o retinere privind prezentarea la psiholog).

Citește și:

Adesea se intampla ca pacientul sa acuze dureri de cap, de exemplu sinusale, si sa isi faca tot felul de controale neurologice si in cabinetele ORL fara ca rezultatele sa releve o patologie clara. Aceste cazuri au la baza in general stresul si toate urmarile sale, ca dereglari hormonale, hiperactivitate simpato-adrenergica sau invers, vagala, cu simptomatologie digestiva, stari de voma, dureri de stomac pana la arsuri, bolborisme, constipatie sau tranzit accelerat, marirea sau incontanta ritmului cardiac si a valorilor tensiunii arteriale etc. Aceste cazuri necesita in primul rand terapie psihologica de combatere a stresului si refacerea stilului de viata, incluzand atat ritmul de munca, cat si formarea unui program alimentar si sportiv, precum si unul de relaxare.

Alte simptome asociate cefaleei sau cauzelor care au produs-o:
- In afara manifestarilor digestive si cardiace mai pot sa apara manifestari neurologice precum insomnie, iritabilitate, nervozitate pana la stari anxioase
- Tulburari de vedere, presiune in ochi, senzatie de oboseala vizuala sau, popular spus, “imi fug ochii”, puncte pe retina (“puricei sau stelute in fata ochilor”)
- Tulburari olfactive
- Scaderea apetitului

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
31 Iulie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.