Setari Cookie-uri

Deviatia de sept - o afectiune tot mai frecventa

Tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu deviatie de sept. In general aceste persoane se prezinta la medic fie datorita prezentei unor simptome suparatoare, fie datorita nemultumirii privind aspectul nasului.

Tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu deviatie de sept. In general aceste persoane se prezinta la medic fie datorita prezentei unor simptome suparatoare, fie datorita nemultumirii privind aspectul nasului.

Deviatia de sept reprezinta deplasarea unor structuri osoase care intra in alcatuirea piramidei nazale.Mai exact, septul azal este acel perete subtire din interiorul nasului care desparte cele doua cavitati nazale, stanga si dreapta. Ideal, septul nazal este situat central iar cele doua cavitati sunt perfect egale. Cu toate acestea, la 80% dintre persoane, septul nazal este deplasat intr-o parte, rezultand un pasaj nazal mai mic decat celalalt. Acesta situatie anatomica, in care septul nazal este deplasat semnificativ, de o parte sau alta, poarta numele de deviatie de sept.

Care sunt simptomele deviatiei de sept?

Citește și:

In cazurile usoare simptomatologia este nesesizabila, insa problemele apar in cazuri severe cand deviatia de sept afecteaza calitatea vietii pacientului. Simptomatologia in aceste cazuri consta in:

• Obstructia uneia sau ambelor narine. Acest lucru conduce la o respiratie dificila, mai ales in cazurile in care apare si congestia nazala produsa de raceala, gripa, infectii respiratorii superioare, alergii;
• Sangerari nazale – din cauza modificarilor de vascularizatie antrenate de deviatia de sept si a uscarii septului nazal;
• Infectii frecvente ale sinusurilor – apar ca urmare a blocarii mucusului si lipsei drenajului si se manifesta de cele mai multe ori cu dureri ale fetei si dureri de cap;
• Respiratie zgomotoasa in timpul noptii, mai ales la copiii si tinerii cu deviatie de sept.

Citește și:

    Care sunt cauzele deviatiei de sept?

    Deviatia de sept poate sa apara inca din dezvoltarea intrauterina, insa cea mai frecventa cauza este reprezentata de traumatismele pe care le sufera persoana respectiva la nivelul nasului.

    Tratamentul indicat in deviatia de sept si parerea pacientilor despre operatia indicata

    Tratamentul in faza initiala are scopul de a ameliora sau/si a controla somptomatologia pacientului. Pentru aceasta se folosesc decongestionante nazale, antihistaminice, sprayuri cu cortizon, antibiotice pentru infectie. Tratamentul medicamentos nu va corecta deviatia de sept din punct de vedere anatomic, insa va aduce o usurare a simptomelor.

    Vizionare placuta


    Kudika
    21 Octombrie 2009
    Echipa Kudika
    Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.