Rolul principal al sucurilor biliare este digestiv, stimuland emulsionarea si absorbtia grasimilor in organism.

Ce trebuie sa stiti despre vezica biliara

Sucul biliar (bila) este secretat continuu in ficat si acumulat in vezica biliara unde este concentrat de 9 ori, ca apoi sa fie eliberat in intestine doar in timpul digestiei.

In afara rolului privind grasimile, bila intervine si in activarea enzimelor pancreatice, foarte importante in digestie.

Facilitand digestia grasimilor, bila intervine in mod indirect in absorbtia vitaminelor liposolubile (vitamina A,D,E,K), a colesterolului si fierului.

Tot bila poate activa miscarile intestinelor (peristaltismul intestinal) astfel incat poate produce scaune moi, si totodata intervine in neutralizarea sucului gastric (cu pH puternic acid) in intestin (limiteaza astfel efectele de “arsura” pe care le poate produce sucul gastric pe mucoasa intestinala neadaptata la un Ph asa acid).

Pigmentii biliari se pot elimina fie prin fecale (dau culoare galbuie – scaun grasos – semn de disfunctie a vezicii biliare), sau prin urina (urobilirogen – urini colorate maronii – hipercrome – apar in ictere si hepatite acute).

O parte din componentele sucurilor biriare se reabsob in organism la nivel intestinal. Citeste continuarea in pagina 2 >>

Foto@Shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: