Setari Cookie-uri

Ghidul scris de PACIENTI - boala cu 1000 de fete

Potrivit statisticilor, in Romania aproximativ 9.000 de persoane sufera de LES, 93% dintre acestea fiind femei cu varsta medie de 43 de ani.

Comunicat de presa

• ”25 de raspunsuri pe care le caut atunci cand am lupus” este ghidul care reuneste cele mai utile informatii menite sa ii ajute pe pacientii cu lupus sa inteleaga afectiunea si sa ii faca fata mai usor;
• 9 din 10 pacienti cu lupus sunt femei tinere active, cu varsta intre 15 si 44 ani1;
• Aproape jumatate din persoanele diagnosticate cu Lupus Eritematos Sistemic (LES) sunt nevoite sa renunţe la locul de munca din cauza bolii1;

lupus

Ziua Mondiala a Lupusului este marcata pe 10 mai in lume si in Romania, cu obiectivul de a creste gradul de informare a populatiei in ceea ce priveste simptomele si impactul bolii asupra vietii pacientilor. Lupusul este o boala autoimuna, necontagioasa, imposibil de prevenit si greu de diagnosticat, fiind supranumita ”boala cu o mie de fete” din cauza multitudinii si diversitatii simptomelor. Simptomele variaza foarte mult de la o persoana la alta, astfel incat profilul fiecarui pacient este diferit.

Citește și:

Anul acesta, de Ziua Mondiala a Lupusului, va fi lansat primul ghid scris de pacientii cu lupus din Romania. Intitulat ”25 de raspunsuri pe care le caut atunci cand am lupus”, ghidul cuprinde informatii menite sa ajute pacientii sa isi controleze mai bine boala, sa afle raspunsuri la cele mai dificile intrebari si sa inteleaga mai bine cum lupusul ii afecteaza fizic, psihic si social. Ghidul a fost realizat de Asociatia Lupus Romania si Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA), si revizuit de catre Dr. Rodica Olteanu, medic primar dermatolog, doctor in stiinte medicale, Conf. Dr. Mihai Bojinca, medicina interna si reumatologie si Dr. Adriana Mihalas, medic specialist medicina generala, diagnosticat la randul sau cu lupus.

Ghidul „25 de raspunsuri pe care le caut atunci cand am lupus” va fi lansat in cadrul evenimentului ”Cele o suta de fete ale lupusului” organizat pe 10 mai la Cluj de catre Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" Cluj in parteneriat cu Asociatia Pacientilor cu Boli Reumatismale din Transilvania – A.R.T., la care participa peste 40 de pacienti cu lupus din Romania. Coordonator stiintific al evenimentului este Prof. Dr. Simona Rednic, Sef Clinica de Reumatologie din cadrul Spitalului Judetean Cluj si a disciplinei Reumatologie din cadrul UMF Cluj. Acest eveniment adresat pacientilor continua traditia existenta in acest centru medical de referinta in ingrijirea pacientilor cu lupus si este intregit de prima editie a Conferintei ”Cele o suta de fete ale lupusului – Manifestarile clinice in centrul atentiei”, dedicata comunitatii medicale implicata in abordarea multidisciplinara a lupusului.

Citește și:

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
10 Mai 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.